Verleen ondernemende vrouwen een klein kortlopend krediet

Bijou Tshiunza (afkomstig uit Kinshasa en financieel adviseur bij BNPParibasFortis) wil een bedrijf voor microfinanciering oprichten in Kinshasa. Met 3 jaar ervaring in een spaar-en kredietinstelling in RD Congo en 7 jaar als starter-begeleidster in Belgie bij de bank BNPB heeft zij bovendien een managementopleiding in microfinanciering gevolgd in Nantes, Frankrijk. Met de begeleiding van een externe lokale consultant in microfinanciering heeft Bijou Tshiunza voldoende ervaring om dit maatschappelijk waardevol project te kunnen realiseren. 
Reeds ingezameld € 35.000
Gezocht budget € 44.000
Wenst u te investeren? Contacteer Bjorn Macauter via +32 (0)16 32 10 72 of bjorn@ovo.be.
Locatie
Ngaliema, Kinshasa, DR Congo
Projectduur
2018 - 2020
Projectcode
F5
Thema
Financiering
Kleine bedragen ter beschikking stellen maakt een wereld van verschil in de armoedebestrijding

DOEL


Ondernemende vrouwen een klein kortlopend krediet (equivalent van 50 à 200 $) verlenen om de bij de boer opgehaalde voedingsmiddelen door te verkopen op de markt. In een latere fase worden ook andere doelgroepen geviseerd (bv. naaisters).


DE MAATSCHAPPELIJKE IMPACT

een dergelijk initiatief biedt honderden vooraf op betrouwbaarheid geselecteerde ondernemende vrouwen de mogelijkheid hun ondernemerschap verder te ontwikkelen. Niet alleen het verkrijgen van een microkrediet, maar ook de omkadering via een opleidingstraject en een managementbegeleiding verhogen de kansen op succes en waardering binnen de dorpsgemeenschap. Het bedrijf richt zich op de de gemeente Ngaliema waar nog geen microfinanciering aanwezig is. Ngaliema is de op een na grootste gemeente van de stad Kinshasa. Het heeft meer dan 750.000 inwoners, veel winkelcentra en markten.

WAT VRAAGT DE LOKALE ONDERNEMER?


Op basis van een begroot startkapitaal van 70.000 $ waarvan 50.000 $ bestemd voor het toekennen van kredieten voor het eerste jaar en 20.000 $ voor de investerings- en oprichtingskosten (huurwaarborg, online platform,  ..) en bedrijfskapitaal (eerste salarissen, huur, banktransferkosten) stelt OVO een krediet voor van 44.000 euro aan een Belgische vzw bestemd voor het toekennen van microkredieten in Congo Kinshasa, terugbetaalbaar op 6 jaar aan een intrestvoet van 7% met een kapitaalsdelging jaarlijks van 1/6 .


KERNWOORDEN

- Micro-financiering
- Kansen voor ondernemende vrouwen
- Professioneel ingekaderd
- Duurzame begeleiding
- Armoedebestrijding

Een Diaspora-project van SustTech4Africa België
Bedrijvenstructuur: de Belgische vzw BT Finance zamelt in voor de Congolese BT Finance s.a.r.l.