Generation Food: meer jobkansen voor jongeren én veilig voedsel

Reeds ingezameld € 1.300
Gezocht budget 2023 € 80.000
Projectinfo
Projectcode
10010
Sector
Landbouw & Voedingsnijverheid
Financiering
Gift
Land
Uganda
Locatie
De steden Mbale (+100.000 inwoners) en Gulu (25.000 inwoners)
NGO
Rikolto
Projectduur
1 jaar (2022-2023)

Context

De werkloosheid onder Oegandese jongeren ligt torenhoog. Jaarlijks komen 400.000 jongeren op de arbeidsmarkt. Zij moeten concurreren voor ongeveer 9.000 beschikbare jobs. Tegelijk staat de voedselveiligheid in en rond de steden onder grote druk, onder andere door overmatig gebruik van pesticiden en een slechte behandeling van de oogst. Er is dan ook schaarste aan veilig betaalbaar voedsel voor de gezinnen.

 

De ngo Rikolto stimuleert daarom jongeren om een eigen voedingsbedrijf op te starten volgens duurzame & veilige principes. En dat aan de hand van coaching, mentoring en feedback over de bedrijfsplannen en ideeën.

Doel

400 jongeren begeleiden die zelf een agro-onderneming op poten willen zetten. Er zijn 3 concrete initiatieven: een hackathon*, een Generation Food- bootcamp en een Generation Food-bedrijfsincubator.

Waarom OVO gelooft in dit project

Generation Food focust in de eerste plaats op ondernemerschap en helpt het mee aan oplossing voor de veilig en betaalbaar voedsel in de Oegandese steden. Tegelijk is er een unieke samenwerking met OVO waardoor de sterkste projecten opgepikt worden voor het OVO acceleratorprogramma SusTech4Africa.

Maatschappelijke impact

Generation Food richt zich op jonge vrouwen en mannen tussen 18 en 35 jaar. In totaal zullen 400 ondernemingen betrokken worden. Het project streeft ernaar om ten minste 50% vrouwen aan te trekken en 30% van de ondernemers moet afkomstig zijn van het platteland.

 

* Hackaton = een 2-daags evenement waar de jongeren in kleine teams creatieve oplossingen bedenken voor het voedselprobleem.

Gezochte cofinanciering via OVO
2022
€ 40.000
2023
€ 80.000
Thema's
  • Duurzaam
  • Veilig voedsel
  • Landbouw
  • Opleidingen
  • Jongeren
  • Ondernemerschap

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.