News from Napas

Gepubliceerd: 19/02/2024

Boeiende ontwikkelingen bij Napas: voedselverwerking in Oeganda

Projectinformatie (gedetailleerde projectfiche hier)

  • Napas, een erkend voedselverwerkingsbedrijf in Kikyusa, Luwero District, in Oeganda, heeft sinds zijn oprichting in 2018 belangrijke stappen voorwaarts gezet. Onder leiding van visionair onderneemster Annah Muzaaya Namuli is Napas een zeer belangrijke speler geworden in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf heeft een fabriek in Kampala en verbindt zich ertoe lokaal in te kopen. Het telt 34 toegewijde werknemers en werkt samen met meer dan 10 lokale landbouwers.
  • Het belangrijkste product, Snap Juice, van lokaal geteelde mango’s en ananassen, staat bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit. Met uitbreidingsplannen en een verbeterd productgamma wil Napas de distributiekanalen voor zijn populaire sap optimaliseren.
  • Om aan de toenemende vraag te voldoen, heeft Napas geïnvesteerd in fruitverwerkende machines. Het gebouw dat momenteel in Kampala wordt gehuurd, bleek te klein voor de nieuwe machines die nodig zijn voor de extra groei. In maart 2023 heeft Napas dan ook vanuit strategisch oogpunt via een kapitaalbijdrage een stuk grond in de buurt gekocht en de eerste fase van het nieuwe gebouw voltooid.
  • Op 14 juli 2023 heeft OVO Napas een lening van 30.000 euro toegekend, met een aflossingsplan op drie jaar. Napas is zijn financiële verplichtingen netjes nagekomen en heeft de eerste terugbetalingen tijdig verricht.

 

Stand van zaken van het project:

  • Een groot deel van het werk wordt nog altijd manueel uitgevoerd en alle machines worden lokaal in Oeganda gekocht en gemaakt. Het bedrijf onderstreept het belang van deze lokale aanpak, want herstellingen en onderhoud verlopen zo vlotter.
  • Het huidige proces bestaat uit de volgende stappen: manueel schillen, persen, koken met behulp van een machine, afkoelen, en tot slot manueel bottelen, dit alles uitgevoerd met uitzonderlijk veel aandacht voor de hygiënenormen.
  • De nieuwe fabriek, waarin de manuele processen door automatische zullen worden vervangen, zal naar verwachting een indrukwekkend productievolume van 15.000 flessen per uur te genereren.
  • De OVO-lening die na de coachingperiode is toegekend, heeft trouwens vertrouwen gegeven aan een andere bank, die Napas een bijkomende lening heeft verstrekt voor de uitbreiding van zijn installaties.
  • De overstap naar de nieuwe fabriek is een cruciale fase voor Napas. Het project vordert goed en de verhuizing wordt voorbereid. Nu Napas dit nieuwe boeiende hoofdstuk aanvat, verbindt OVO zich ertoe het bedrijf nauwgezet te blijven opvolgen zodat ze op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.

Stay tuned voor meer updates over het transformatieproject van Napas terwijl het de voedselverwerking in Oeganda blijft herdefiniëren.

News from T4T
Inspirerende getuigenissen
News from T4T
29/06/2024
Ontmoeting van OVO en Einstein Rising met de Belgian Club Uganda
Partner in de kijker
Ontmoeting van OVO en Einstein Rising met de Belgian Club Uganda
27/06/2024
Algemene Vergardering 2024
OVO Nieuws
Algemene Vergardering 2024
22/06/2024

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.