Oeganda -SSEAL wil klimaatbestendige sojasoorten introduceren bij boerengroeperingen om toegevoegde waarde te creëren

Reeds ingezameld € 13.250
Gezocht budget € 53.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
ST4A Uganda 2021
Locatie
Uganda
Thema
Agriculture & Food Industry
Terugbetalingsduur
1 jaar met een maandelijkse intrest van 1%

Het bedrijf 

SOYA SOLUTIONS EASTERN AFRICA LIMITED, ook bekend als SSEAL, is een sociale onderneming die in 2017 is opgericht door Henry Kizito–Musoke, een bedreven ontwikkelingswerker met een ruime ervaring in landbouwontwikkeling. 

Het bedrijf produceert, samen met kleine boeren, rendabel en op brede basis sojaboonzaad en -graan. De focus en expertise van SSEAL ligt momenteel vooral in de verwerking van sojabonen voor o.m. voeding voor mens en dier, programma’s om de productiecapaciteit van kleine boeren te ontwikkelen en de productie van sojazaad op gemeenschapsniveau. 

 

Het business project 

Het bedrijf heeft inmiddels een herstructurering ondergaan en richt zich veel meer op het introduceren van nieuwe sojasoorten (ontwikkeld door de universiteit van Makerere) bij groepen kleine boeren, met o.m. demonstratievelden en training van lokale leiders. De nieuwe soorten halen in een Oegandese/Oost-Afrikaanse omgeving een hoger rendement en zouden klimaatbestendiger moeten zijn. Het bedrijf focust evenzeer op de ontwikkeling van de verkoop op de lokale markt.  
SSEAL is in nauwe samenwerking met enkele lokale sociale organisaties, de overheid en de Nederlandse sociale organisatie nu klaar om deze nieuwe soorten bij de boeren te introduceren. Zodra de zaadproductie (van de nieuwe soorten) operationeel is, zullen de boeren worden verenigd in boerengroeperingen (met aandacht voor goede landbouwpraktijken) en wordt de productie verhoogd. Daarna zal het bedrijf klaar zijn voor de volgende stap, namelijk een magazijn openen voor de behandeling, verwerking en verpakking van het product. Tegen 2023 zullen de volumes aanzienlijk zijn gestegen en is deze volgende stap dus verantwoord. 

Waarom OVO gelooft in dit project 

Het bedrijf heeft nu een duidelijke weg voorwaarts gevonden met een focus op meer volume en waarde in de toekomst. Het project kan een zeer positieve impact hebben op de organisatie van een duurzame, toekomstgerichte, in Oeganda gebaseerde sojaproductie met focus op toegevoegde waarde en, op lange termijn, uitvoermogelijkheden naar de buurlanden. 

 

Gevraagde investering 

SSEAL vraagt OVO een lening van € 53 000 om in feite het gewas te financieren, dus om de zaden voor de boeren te kopen en de productieperiode alsook de betalingsachterstanden van de kopers te dekken.  

                                                                                                                     

Sleutelwoorden: 

  • toegevoegde waarde
  • klimaatbestendig
  • toekomstgericht
  • duurzaam 

SDG's: 1,2,8,10,15,16