Innovex pakt uit met smart monitoring van zonne-energiesystemen in Oeganda

Innovex beoogt de industriële ontwikkeling en productie en verkoop van monitoringtools voor zonnepanelen voor de Oost-Afrikaanse markt. Innovex Uganda Ltd werd opgericht in 2015. Oprichter en CEO is Douglas Karugaba die over een competent managementteam beschikt. 
 
 
U kan online doneren via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Locatie
Uganda
Projectduur
2019 - 2024
Thema
Maakindustrie & dienstverlening
Een slimme softwaretoepassing voor solar systems

Het businessproject 

 
Innovex wil de huidige pilootactiviteiten rond een monitoringtoestel voor zonnepanelen uitbreiden naar industriële productie en verkoop om verder te groeien tot een bedrijf met een omzet van 6 miljoen USD in 2024.  De onderneming mikt met het monitoring- en switchingdevice op zonne-energiesystemen met een vermogen van 50 Watt tot 20 kW.
 

Waarom OVO gelooft in dit project

 
Zonne-energie is een sterk groeiende markt in Afrika en heeft een groot potentieel om de socio-economische ontwikkeling te stimuleren in afgelegen gebieden waar geen elektriciteitsnet aanwezig is. De technologie wordt volledig ingevoerd uit het Westen.  Innovex heeft het potentieel en de drive om eigen technologie te ontwikkelen, specifiek gericht op de noden van zonnepaneelgebruikers in Afrika. Innovex wordt geleid door een team van jonge goed opgeleide mensen: hun ‘leitmotif’ is “Technology for Africa by Africa”. Innovex heeft goede internationale contacten en heeft momenteel een contract ter waarde van 50.000 USD om 300 scholen en gezondheidscentra in Kenia uit te rusten met hun technologie. 

Gevraagde investering

 
Om de groei mogelijk te maken zoekt Innovex een lening van 60.000 USD (22.000 USD voor investeringen in apparatuur en 38.000 USD voor werkkapitaal). Er wordt een investeringslening gevraagd van 45 000 €, terugbetaalbaar op 5 jaar: 4 investeerders hebben samen 20.000 € OVO-financiering ter beschikking gesteld onder de vorm van een lening met een looptijd van 2 jaar en een interestvoet van 7%. Om de behuizing van het commercieel eindproduct te ontwikkelen is nog een bijkomende financieringsnood van ongeveer 10.000 €. 
 

Statement 

 
Er is een grote behoefte aan betrouwbare technologie voor zonnepanelen voor de socio-economische ontwikkeling van afgelegen gebieden zonder elektriciteitsnet. Innovex kan met eigen technologie afgestemd op de Afrikaanse noden een belangrijke rol spelen.

website: www.innovex.org

foto: Elvis Ssemwogerere