Tridealhouse kan hele regio uit armoede halen

Een duurzaam huisje in de vorm van een driehoek, dat voor de bewoners van sloppenwijken een antwoord biedt op twaalf van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: dat is Tridealhouse. Dit innovatieve concept zit nog in de ontwikkelingsfase, maar OVO is rotsvast overtuigd van het enorme potentieel en steunt het project met een lening en expertise.


Het was Michel Loots, van opleiding huisarts met een diploma economie én onderlegd in bouwtechnieken, die Tridealhouse bedacht. De laatste 25 jaar werkte hij samen met een 15-tal UN agentschappen in best practices en knowhow-transferprojecten om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in de praktijk te brengen. Hij ontwierp het ‘triangulaire ideale huis’ door alle gekende en door de UN gevalideerde oplossingen voor armoede te combineren in één concept. Het driehoekige huisje is gebouwd uit beton en staal en is bestand tegen extreme droogte en regen en tegen aardbevingen. En dat is een groot verschil met de huidige huisvesting in sloppenwijken. Bovendien heeft elke huisje sanitair, stromend water en elektriciteit op zonne-energie.
 

Groenten telen en verkopen

Wat het helemaal geweldig maakt, is dat je er niet alleen in kan wonen maar dat de woning ook garant staat voor economische onafhankelijkheid. De ingenieus opgebouwde schuine wanden bieden namelijk ruimte voor het kweken van groenten op hydrocultuur. Wat ze niet zelf consumeren, kunnen de bewoners verkopen. Er is ook ruimte voor het houden van dieren, die eveneens voedsel voortbrengen. “Als dit op grote schaal kan uitgerold worden, is dat gewoon fantastisch,” zegt Freddy De Mulder, bestuurslid en operationeel bestuurder van OVO. “Het heeft alles om een hele gemeenschap uit de armoede te halen.”

OVO was meteen overtuigd van het potentieel van Tridealhouse en besloot de ontwikkeling te ondersteunen met een lening ter waarde van 30.000 euro. Freddy: “Aangezien dit project behoorlijk afwijkt van de social businesses waaraan we gewoonlijk leningen verstrekken, vreesden we een beetje dat we de financiering niet zouden rond krijgen. Maar niets bleek minder waar. We hebben de 30.000 euro volledig bij onze eigen vrijwilligers kunnen ophalen en moesten er dus niet eens voor naar buiten.”

“Die 30.000 euro haalden we zonder moeite op, zo sterk geloven we in dit verhaal. Naast onze financiële bijdrage waren de ontwerpers vooral geïnteresseerd in onze management-expertise.”


Prototypes

Freddy is zelf een van de investeerders in Tridealhouse. Als voormalig CEO van Opel Antwerpen zocht en vond hij na zijn actieve loopbaan bij OVO de gedroomde invulling van zijn sociaal engagement. Hij stond mee aan de wieg van het B2B-programma en investeert al sinds het begin mee in projecten. “Ik laat mij eerder leiden door de schoonheid van een project dan door het financiële risico,” lacht Freddy. “Dat kan al eens tegenvallen maar in dit geval heb ik er het volste vertrouwen in. De mensen achter Tridealhouse, waaronder Eddy De Nil van Caprioolkinderen vzw die het project in Ethiopië heeft geïntroduceerd, en Roger van Praet die medebestuurder is van Tridealhouse, zijn zeer professioneel. Met de brugfinanciering die wij, maar ook andere investeerders hen verlenen, produceren zij nu de eerste prototypes van de huizen hier in België. Daarnaast staan we hen bij met onze expertise, onder meer op het vlak van businessplannen en het benaderen van financiële instellingen. Dat we hen ook hiermee kunnen helpen, was voor hen een grote meerwaarde.”

Antoine Schockaert, tevens investeerder en vrijwilliger bij OVO, vult aan: “Maandelijks steken we met enkele OVO-vrijwilligers de koppen bijeen met het team van Tridealhouse. Tijdens die sessies helpen we hen met specifieke vragen. Hoe kunnen ze de juiste medewerkers aantrekken? Hoe komen ze in contact met leveranciers van nichematerialen? Hoe ziet de ideale juridische samenstelling van Tridealhouse eruit? Hoe houden ze de vertaalslag van ontwerp naar productie zo efficiënt mogelijk? Vervolgens geven we onze adviezen en stellen wij bijvoorbeeld een partnership voor met universiteiten en leveranciers. Of we delen onze inzichten in building information modeling.” 

Maar daar blijft het niet bij. “Wij challengen op onze beurt hun team. Hoe combineer je huisjes met de densiteit van sloppenwijken? Stel dat het project wordt opgeschaald naar overstromingsgevoelige gebieden of landen die vaak te kampen hebben met aardbevingen, welke impact heeft dat op het ontwerp? Door bepaalde zaken in vraag te stellen, willen we de eerste fase – de bouw van het prototype – zo goed mogen aanvliegen.”  
 

Olievlekeffect

Conceptueel staat Tridealhouse er helemaal. De ontwikkelaars zijn wel nog op zoek naar de best mogelijke materialen voor het meest duurzame resultaat, aangepast aan de bestemming. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat de huizen ter plaatse gemaakt worden en dat is in eerste instantie in Ethopië. “Ook dat creëert weer werkgelegenheid doordat er lokaal bedrijfjes zullen ontstaan die de verschillende onderdelen van de woningen produceren. Vanuit OVO kunnen we ook hen helpen opstarten met leningen. Het risico voor de investeerder zal dan laag zijn, want de afzetmarkt van die bedrijfjes is gegarandeerd,” zegt Freddy.

“Het is mijn droom dat dit project slaagt, niet alleen in Ethiopië maar ook daarbuiten. Door het olievlekeffect kunnen lokaal nieuwe bedrijfjes ontstaan die OVO kan helpen opstarten.”


Hoe veelbelovend het project ook is, het succes hangt voorlopig in grote mate af van de medewerking van de Ethiopische overheid. Die moet groen licht geven voor het gebruik van de grond en de financiering voor een wijk met honderd woningen. De bewoners zouden de woningen aankopen met ondersteuning van een microlening van de overheid. Vandaag betalen ze ten slotte ook al huurgeld voor hun krotwoning in een sloppenwijk terwijl het Tridealhouse op termijn hun eigendom wordt. In een latere fase is het de bedoeling om het project op te schalen met de financiële ondersteuning van de Wereldbank.

Hebt u vragen of wil u meer info? Aarzel niet om ons te contacteren via het contactformulier op onze website.

 Tekst: Anja De Wit