Creative Farmers broedt op een modelboerderij

“Ik kom uit een district dat heel erg getroffen was door de drie decennia van burgeroorlog”, vertelt Morris Okutta, oprichter van Creative Farmers. “Sinds er vrede en meer stabiliteit heerst, is de bevolking snel gegroeid en dus zijn er veel meer monden te voeden. Vandaar mijn idee om in de landbouwsector te ondernemen.” 

“Onze droom is een modelboerderij met moderne en creatieve oplossingen die als voorbeeld dient voor de lokale bevolking”, legt Okutta uit. Met een lening van OVO kan hij nu een eerste broedmachine aankopen. De kuikens zullen vervolgens goedkoper verkocht worden aan de lokale boeren dan op de markt, waardoor het inkomen van die boeren stijgt. Dat geld kunnen ze dan weer investeren in bijvoorbeeld het onderwijs van hun kinderen.  

Daarnaast biedt Creative Farmers diezelfde boeren ook opleiding en ondersteuning. “Omdat we zoveel mensen bereiken met onze trainingen, hebben een officiële erkenning van de Oegandese overheid als trainingscentrum op zak”, verklaart Okutta trots. In een later stadion wil hij op eenzelfde manier ook biggen kweken en verkopen en daarover trainingen geven. Aan ideeën geen gebrek. 
 

SusTech4Africa 

Creative Farmers nam in Oeganda deel aan SusTech4Africa, een selectie en meerdaags trainingskamp van OVO voor startende en groeiende bedrijven. “Voor ik mij inschreef, had ik nog geen enkele businesstraining gekregen. Ik had wel zin om te ondernemen, maar ik had geen idee hoe een goed businessplan eruitzag”, blikt Okutta terug. “Tijdens die drie dagen in Kampala heb ik ontzettend veel geleerd, waaronder mijn idee te pitchen. Dat had ik nog nooit eerder gedaan.” 

Na die eerste kennismaking kreeg Creative Farmers nog maanden begeleiding van de vrijwilligers bij OVO. “Wij hebben eigenlijk een gratis ondernemersopleiding gekregen”, stelt Okutta verheugd. “We verstaan nu hoeveel schulden we aankunnen en hoe we die kunnen terugbetalen. En we begrijpen beter hoe we ons competitief voordeel kunnen behouden in een erg concurrentiële markt. En natuurlijk heeft OVO onze financiering mogelijk gemaakt.”   
 

Focus 

Jan Van den Bergh is een van de vrijwilligers die bijna een jaar met Okutta heeft samengewerkt. “Morris wist vrij goed wat bijvoorbeeld alles kost en hij had veel ideeën. Maar hij zag het groots met verschillende stallen en een installatie met zonnepanelen. Voor ons was het niet zo duidelijk wat hij nu precies wilde doen. Er waren plannen om varkens en kippen te kweken, kuikens uit te broeden, biggen te verkopen en daarbovenop allerlei trainingen te geven. We hebben vooral aangekaart dat hij beter start met één project en pas verder uitbreidt als dat goed loopt.” 

“Samen met Morris hebben we het businessplan herbekeken op basis van meer realistische aannames. Daarna hebben we ook sterk gesleuteld aan het financieel plan. Het was niet altijd makkelijk Morris te overtuigen, maar achteraf gezien was de zoektocht naar focus wellicht onze voornaamste meerwaarde bij dit project.” 

Van den Bergh en zijn collega-vrijwilligers bij OVO namen ook het sociale luik aan Creative Farmers onder de loep. “We hebben vooral geholpen het model uit te werken en uit te schrijven. Door het sociaal project beter te integreren, zal het makkelijker zijn financiering te vinden. Dat blijkt nu ook met het geld en de erkenning die ze krijgen van de Oegandese overheid.” 
 

Liefde voor de cultuur 

Van den Bergh beklede tijdens zijn loopbaan verschillende directiefuncties bij een groot chemiebedrijf uit Duitsland. “Ik heb bijna heel mijn carrière in het buitenland gezeten en ben vaak verhuisd. Op het einde was ik verantwoordelijk voor onder meer het Midden-Oosten en Afrika. Zo heb ik een liefde voor die culturen opgedaan. OVO laat mij toe daarmee in contact te blijven.”  

Voor de ingenieur speelt nog een tweede motief om zich als vrijwilliger in te zetten. “Ik heb het geluk gehad van te kunnen doorgroeien en goed mijn boterham te verdienen. Nu krijg ik de kans om iets terug te geven.”  

“Je blijft bezig en je blijft ook leren”, raadt Van den Bergh OVO graag aan. “Creative Farmers bijvoorbeeld maakte al in zijn eerste voorstel duidelijk hoe er niets verloren zou gaan. Ze stelden eigenlijk een circulair economisch model voor zonder dat ze wellicht zelf ooit over die term hadden gehoord. Dat circulaire zit gewoon ingebakken in hun denken. Zeg dus nooit dat je niets kan leren in Afrika.”