"Gemakkelijk, duurzaam en betaalbaar"

Solarly is een van de drie winnaars van ‘Sustainable Technology for Africa’. Jean-Grégoire Orban de Xivry zet volop in op zonne-energie om een antwoord te bieden op de enorme vraag naar elektriciteit in Afrika. Daarvoor ontwikkelde hij een handige, budgetvriendelijke energiebox. 


“Twee op de drie Afrikanen hebben geen elektriciteit in huis. Op het platteland loopt dat aantal op tot tachtig procent”, aldus Jean-Grégoire. En wie wel stroom heeft, betaalt daar buitensporig veel voor. Zo is het in Sub-Sahara-Afrika 150 keer duurder om een gsm op te laden dan in Europa. Daar willen we verandering in brengen.”
Dankzij energieboxen op zonne-energie krijgen ook afgelegen gebieden toegang tot energie. “Het is gemakkelijk, duurzaam en betaalbaar. Solarly wil zo economische groei en zelfvoorziening op het Afrikaanse continent stimuleren.” 


Gedetailleerd businessplan


De jury was lovend over dit project. “Het is een duurzame oplossing voor een reëel probleem”, aldus Stijn Coenen, jurylid en verantwoordelijke 'Ondernemerschap & Partnerships' aan de Thomas More Hogeschool. “Jean-Grégoire kon bovendien een gedetailleerd businessplan voorleggen.” De start-up krijgt een sociale lening en intensieve begeleiding. “Deze bekroning betekent ontzettend veel voor mij”, besluit Jean-Grégoire. “Solarly krijgt de kans om echt het verschil te maken.”

Meer weten? Surf naar de website van Solarly
 
Jean-Grégoire Orban de Xivry van Solarly. (Foto: Peter Mockers)