Sustainable Technology for Africa

Met 'Sustainable Technology for Africa' (SusTech4Africa) wil OVO duurzaam entrepreneurship in Afrika ondersteunen en promoveren. OVO werkt daarvoor samen met sterke organisaties zoals het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO), Thomas More hogeschool en The African Diaspora Projects Initiative.

SusTech4Africa helpt geselecteerde Afrikaanse start-ups, scale-ups en ondernemers met Afrikaanse roots hun businessmodellen te optimaliseren en te verduurzamen door middel van intergenerationele en interculturele samenwerking.

Kleine bedrijven met een sterke sociale dimensie die wensen op te starten of op te schalen, worden uitgenodigd om hun project in te dienen. De maximale financieringsnood is 50.000 euro. Het bedrijf heeft bovendien het potentieel om binnen de 3 jaar economisch rendabel te zijn.

Het innovatieve bedrijfsidee moet ofwel duurzame technologie omarmen om het behoud van hulpbronnen, hergebruik en recycling, vermindering van verontreiniging... te bewerkstelligen.

Ofwel zorgt het voor de overgang naar een meer duurzame samenleving of economie door bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderwijs toegankelijk te maken voor iedereen. Technologie is daarbij de leidraad.

Na een grondige selectie, worden een tiental ondernemers uitgenodigd om deel te nemen aan een meerdaagse bootcamp waarbij onder meer business model optimalisatie, financiële planning, sales en presentatievaardigheden aan bod komen. Ze worden daarbij begeleid door experten van VITO, OVO-vrijwilligers, Belgische bedrijven en studenten van Thomas More en een lokale universiteit.

Een externe jury beoordeelt tijdens het finale pitch event van SusTech4Africa de deelnemende bedrijven op het vlak van economische, sociale en ecologische duurzaamheid. De drie winnaars worden beloond met investeringskapitaal in de vorm van een sociale lening op maat en krijgen een verdere diepgaande begeleiding bij de opstart of verdere ontwikkeling van hun onderneming.

“Het enthousiasme, de creativiteit en de positieve energie tijdens een ‘SusTech4Africa’ sessie toont de kracht van samenwerking tussen Belgische en Afrikaanse ondernemers,” vertelt Björn Macauter, general manager van OVO.

OVO selecteert via SusTech4Africa B2B-projecten waarmee het een samenwerking op lange termijn wil aangaan. In 2019 organiseert het 3 edities: in België voor de Afrikaanse diaspora, in Oeganda voor lokale scale-ups en in Rwanda voor lokale start-ups . 

Bekijk de videoreportage van SusTech4Africa Uganda 2018.