De combinatie van financiering én begeleiding van startende entrepreneurs. Dat is OVO onderscheidt van andere organisaties die de economische ontwikkeling in Afrika willen stimuleren. Die visie komt het beste tot uiting in de SusTech4Africa-competitie.

Met SusTech4Africa - kort voor ‘Sustainable Technology for Africa’ -  ondersteunt OVO we duurzame start-ups die actief zijn in een welbepaald Afrikaans land of België. “Uit alle inschrijvingen pikken we er de beste kandidaten uit”, vertelt Björn Macauter, general manager van OVO. Zij krijgen een uitnodiging voor een meerdaags bootcamp met intensieve training en begeleiding door Vlaamse en Afrikaanse experten. Daarmee krijgen de deelnemers uitzicht op langdurige ondersteuning.”
 

“Het bootcamp is maar een vertrekpunt. Tijdens die meerdaagse leren we de ondernemers en hun vaardigheden beter kennen gaan we na of ze open staan voor een samenwerking. Wat SusTech4Africa bijzonder maakt is de combinatie van kennisoverdracht én toegang tot financiering. Als we een lening goedkeuren, blijven we 3 tot 5 jaar aan boord.”

“Het advies van OVO heeft ons geholpen winstgevend te worden”
Douglas Karugaba, CEO Innovex


Duurzame technologie in Afrika


Met SusTech4Africa - kort voor ‘Sustainable Technology for Africa’ -  promoot OVO duurzame technologie. “Wij kijken verder dan enkel landbouw, omdat we geloven dat andere sectoren zoals ICT en elektriciteitsvoorziening de economische groei en werkgelegenheid kunnen boosten.
 

“Als we een financiering goedkeuren, blijven we 3 tot 5 jaar aan boord”
Björn Macauter, general manager OVO

 
SusTech4Africa bereikte Afrika eerst via projecten van ondernemers uit de diaspora in Europa. In 2018 organiseerde OVO een eerste selectie en bootcamp in Oeganda, een jaar later kwam daar een tweede bij in Rwanda, en in 2020 komt Senegal voor het eerst aan de beurt. “Zo hebben we vier instapmomenten per jaar. De ambitie is op die manier met 50 projecten per jaar samen te werken.”
 
 

Financiering en coaching


Deelnemers aan SusTech4Africa krijgen uitzicht op financiering. Concreet kunnen ze aanspraak maken op een lening van 5.000 tot 50.000 euro aan een relatief lage rente. Met SusTech4Africa mikt OVO op een specifieke groep van projecten die uit de boot vallen, omdat ze te groot zijn voor microfinanciering en te klein voor impactinvesteringen.
 

“We verkiezen een netwerk van partners die geloven in ondernemerschap en samenwerking”
Björn Macauter, general manager OVO

 
Minstens even belangrijk voor de deelnemers is de coaching. Dat vertelt Douglas Karugaba, CEO van Innovex, een spin-off  van de universiteit in de Oegandese hoofdstad Kampala die data van zonne-energiesystemen verzameld en verwerkt: “Wij kregen advies over hoe onze verkopen te organiseren en inkomsten aan te boren. Dat heeft ons geholpen winstgevend te worden.” Andere projecten waarmee OVO samenwerkt zijn onder andere Akaboxi, Trautbuck Energy en CropTech.


Ondernemende partners


Voor SusTech4Africa bouwt OVO op Belgische partners als de Vlaams Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), de Thomas More Hogeschool en het African Diaspora Projects Initiative. Ook in de Afrikaanse landen waar de bootcamps plaatsvinden, bouwt OVO een netwerk van partners uit.

“Wij willen niet noodzakelijk overal zelf aanwezigheid zijn. We verkiezen een netwerk van partners die geloven in ondernemerschap en samenwerking. Zij kunnen ons potentiële projecten aanreiken en helpen een selectie te maken.” OVO beoogt een netwerk van vaste partners, die weten en begrijpen hoe SusTech4Africa werkt. “We willen 80 tot 90 procent van de bedrijven die we begeleiden klaar krijgen voor een investering”, besluit Macauter. “Daarvoor is de kwaliteit van de instroom cruciaal. Het doel is zo onze investeringsportefeuille te doen groeien van 200.000 naar 1.000.000 euro.”

Tekst: Jasper Vekeman
 

 
De deelnemers van de SusTech4Africa-campagne in Oeganda in 2019.