In februari 2021 startten we – samen met Thomas More hogeschool, The African Diaspora Projects Initiative, VITO en de Vlaamse overheid – een nieuwe SusTech4Africa Diaspora-campagne. Ondernemers die lid zijn van de Afrikaanse diaspora in Europa én een economisch project in Afrika willen opzetten, kregen de voorbije weken versterking. En dat verliep vooral digitaal.


“De deelnemers volgden begin maart het Boost Camp – waarbij ze werden ondergedompeld in het ondernemerschap”, vertelt Björn Macauter, general manager bij OVO. “Elk project kreeg meerdere mentors toegewezen, die het idee verder hielpen uitwerken en mee een zakelijke pitch ontwikkelden.”

Daarna volgden verschillende coachingsessies, volledig digitaal. “Daarin werkten de deelnemers aan specifieke aspecten van hun bedrijfsidee en pitch. Ze kregen ook feedback van hun coaches, zodat het business model en pitch doorheen het proces steeds meer vorm kregen.”


Meer betrokkenheid van volledige team


“Het Boost Camp was een ongelooflijke ervaring”, vertelt Ebolo Eric, die in 2020 deelnam aan SusTech4Africa Diaspora. “Ik had geen ervaring als ondernemer, maar ik leerde ons businessmodel verbeteren, een financieel plan opstellen, en hoe we ons idee moesten presenteren aan investeerders.”

Dit jaar vindt de hele campagne noodgedwongen digitaal plaats. Björn: “Het voordeel: alle betrokkenen van een project kunnen de sessies ook meevolgen, ook als ze in het buitenland verblijven. Daardoor kunnen er sneller knopen doorgehakt worden en maken de deelnemers grote vorderingen. Dat is een belangrijke les waar we in de toekomst rekening mee willen houden.”

 

Volgende stap: investeerders aantrekken


De eerste mijlpaal volgde vorige week. “Alle deelnemers stelden hun concept voor aan het team investeringen van OVO tijdens een digitale pitch. De komende weken beslissen we welke projecten invest-ready zijn, en welke deelnemers hun idee nog verder moeten bijschaven. In het najaar willen een live pitch-event organiseren, waar de deelnemers hun idee voorstellen aan een grote groep potentiële investeerders. Ik heb er alle vertrouwen in dat de bedrijven en (aspirant) ondernemers dat met verve zullen doen.”

Daarin slaagde ook Ebolo Eric. Zijn project Wasterminators zet organisch afval om in kwaliteitsvolle en goedkope meststoffen, dierenvoeding, en slakkenvlees voor consumptie. Het team kon na de pitch de nodige investeerders aantrekken om uit de startblokken te schieten. “Zonder OVO zouden we nooit staan waar we nu staan”, klinkt het bij de Wasterminators.
 
Begin 2020 nam Wasterminators deel aan SusTech4Africa. (foto: OVO)