Na een zeer succesvolle eerste editie komt er een nieuwe Sustech4Africa in Senegal. “Hiermee helpen we lokale projecten duurzaam te ontwikkelen.” 

In mei lanceert Ondernemers voor Ondernemers een nieuwe oproep in Senegal om deel te nemen aan SusTech4Africa, kort voor Sustainable Technology for Africa. Dat is een selectieprocedure voor lokale startende en groeiende bedrijven. Wie de selectie haalt, krijgt intensieve begeleiding van een team ervaren ondernemers die als vrijwilligers voor OVO projecten helpen te verduurzamen. Als het bedrijfsmodel op punt staat, kunnen de projecten ook een lening tot € 50.000 krijgen.   

OVO organiseert ook jaarlijks een SusTech4Africa in Oeganda, Rwanda en bij de Afrikaanse diaspora in België. Dit wordt de tweede in Senegal.  “Van de 12 projecten vorig jaar zijn er ondertussen 9 gefinancierd”, vertelt Bruno Van der Wielen, de leider van het team vrijwilligers dat de investeringsdossiers heeft begeleid en klaargestoomd. “Ik ben zeer trots dat we dit hebben bereikt.”  
 

Boostcamp 

Uit de vele inschrijvingen die OVO altijd ontvangt voor SusTech4Africa worden uiteindelijk tien tot vijftien projecten geselecteerd. Zij krijgen een uitnodiging voor een meerdaags boostcamp, waar vrijwilligers klaarstaan om met de ondernemers te werken aan hun businessmodel, hun financiële planning, sales en presentatievaardigheden. Op het einde van het event geeft elke deelnemer een finale pitch om een externe jury te overtuigen van de economische, sociale en ecologische duurzaamheid van het project.  

Het mag niet verbazen dat tientallen ondernemers uit Senegal en België samenbrengen in coronatijden weinig voor de hand ligt. “Toch willen we absoluut een boostcamp organiseren. Als het niet lukt in september, dan maar in januari”, maakt Bruno zich sterk. “De meeste coaching achteraf zal natuurlijk online gebeuren. Maar ik ben zelf ingenieur. Zoals veel van onze vrijwilligers moet ik een project kunnen voelen. Ik moet kunnen zien waar die ondernemers mee bezig zijn.”  

Het investeringsteam onder leiding van Bruno, dat in normale tijden samenkomt in Louvain-la-Neuve, rekent vooral op scale-ups, bedrijven die in tegenstelling tot start-ups al iets verder staan in hun ontwikkeling. “Online is het heel moeilijk om een volledig nieuw idee te helpen ontwikkelen, zeker als je de lokale markt niet zo goed kent. Zo dreig je zes maanden te discussiëren over een idee. Scale-ups daarentegen hebben al een zekere structuur waar je kan op bouwen en staan al iets verder met een businessmodel.”  
 

Uitdagingen 

De Senegalese ondernemers die deelnemen aan SusTech4Africa staan voor heel wat uitdagingen. Een eerste is een manifest gebrek aan infrastructuur. Bruno: “Op veel plaatsen hebben de mensen zelfs geen toegang tot basisvoorzieningen. Er zijn bijvoorbeeld nog veel dorpen zonder elektriciteit. Daar probeert OVO met het project Smart Villages iets aan te doen. Elders moet de hele keten van basisinfrastructuur nog worden opgezet.”  

Een tweede al even grote rem op het ondernemerschap is dat projecten heel moeilijk financiering vinden of meestal zelf nergens geld vinden. “Wij helpen een project eerst op punt te zetten. Vervolgens geven we een lening. Daarna volgen we de evolutie verder op tot de lening van OVO is terugbetaald. Ondertussen helpen we de onderneming zich klaar te maken voor financiering door een bank of een impactfonds. Zo ontwikkel je projecten duurzaam. Dat is de kracht van SusTech4Africa”, meent Bruno.  
 

Vrijwilligers 

Het investeringsteam in Louvain-la-Neuve krijgt de steun van ICHEC Brussels Management School die bijvoorbeeld video’s heeft gemaakt die gebruikt worden bij het Business Model Canvas, een tool die de projecten helpt inzicht te krijgen in hun zakenmodel en toelaat dat model verder op punt te stellen.  

Het team zelf bestaat voornamelijk uit ondernemers. “We proberen teams met een gezonde mix van ervaring en kennis samen te stellen, zodat er kruisbestuivingen kunnen ontstaan”, legt Bruno uit. Na amper een jaar bestaat ‘team Louvain-la-Neuve’ al uit vijftien leden. Maar daarmee is het nog niet op volle sterkte. Lezers die de taal van Molière vlot beheersen en graag ondernemers uit Senegal - of binnenkort andere Franstalige Afrikaanse landen - willen steunen, mogen zich dus altijd melden. “We willen OVO ook buiten Vlaanderen uitbouwen en er zo een echt Belgische organisatie van maken”, aldus Bruno.  

De ingenieur heeft zelf een lange internationale carrière achter de rug bij Solvay, onder meer in Houston, het centrum van de chemische industrie in de VS, en Thailand. “De managementervaring die ik daar heb opgedaan, komt mij nu goed van pas”, besluit Bruno. “Belangrijker is dat ik door OVO veel mensen ontmoet en vrienden bijmaak, zowel hier als in Afrika. We leren van elkaar en werken aan eenzelfde doel. Dat schept een band.”   


Heeft u interesse om ook vrijwilliger te worden bij Ondernemers voor Ondernemers? Aarzel niet en neem contact op met Bruno Van der Wielen: Bruno.van.der.wielen@ondernemersvoorondernemers.be 

Het project Couve-Tech nam vorig jaar deel aan de eerste editie van SusTech4Africa Senegal. (foto: Couve-Tech)