Innovex zorgt mee voor stabiele elektriciteitsvoorziening

Elf, hooguit twaalf jaar moet hij geweest zijn, toen hij zijn eerste bedrijfje oprichtte. Of beter gezegd, een handeltje op school startte in het verhuren van videogames en het verkopen van lekkers dat niet in de schoolkantine te vinden was. Ondernemen zit Douglas Baguma uit Oeganda duidelijk in het bloed. Vandaag runt hij Innovex, een innovatief bedrijf dat met de ondersteuning van OVO een snelle groei kent.

Douglas denkt met plezier terug aan die periode op school toen hij duidelijk al een neus had voor wat zijn vriendjes boeide. Want dat is de kern van innovatie: een probleem oplossen met een nieuw product of dienst. “Eigenlijk wou ik altijd al ingenieur worden en dat ben ik uiteindelijk ook geworden”, vertelt Douglas. “Nog tijdens mijn studies ging ik op zoek naar ideeën waarmee ik impact zou hebben op het leven van mensen. Zo is Innovex ontstaan.”
 

Remote control


In 2015 startte Douglas samen met twee bevriende ingenieurs een bedrijf dat zich met Remot in een B2B business richt tot installateurs van zonnepanelen. Innovex produceert en verkoopt slimme elektriciteitsmeters en ontwikkelde een ‘software as a service’-model voor de monitoring en analyse van de prestaties van zonne-energiesystemen.

Waar we in Vlaanderen de stroom die onze zonnepanelen produceren op het net zetten en onze teller terugdraait, moeten ze het in Afrika immers stellen met een volledig zelfbedruipend off grid-systeem.

“Mijn ambitie? Heel Afrika laten gebruik maken van ons product!”
Douglas Baguma


Douglas: “Onze klanten moesten regelmatig ter plaatse gaan voor onderhoud en nazicht bij de medische centra, scholen en particulieren waar ze zonnepanelen installeerden. Hun producten vertoonden regelmatig mankementen en de naverkoopdienst was ontoereikend. Het ontbrak hen bovendien aan betrouwbare data van de zonnepanelen. Met onze meters en software kunnen ze de prestaties van het systeem op afstand volgen en tijdig ingrijpen. Daardoor moeten ze niet meer zo vaak op pad en houden ze meer tijd over om hun producten te verbeteren zodat die ook goedkoper en toegankelijker worden.”

“Ik merkte veel energie bij Douglas en zijn team om een duidelijke behoefte in de markt in te vullen.”
Investeerder Johan Geysen

Momenteel zijn al 18 verdelers in Oeganda klant bij Innovex. Maar het bedrijf is ook actief in de buurlanden en sloot contracten af in Kenia, Tanzania, Ethiopië en de DRC. Dat liep niet allemaal van een leien dakje. “Het moeilijkste is de juiste mensen vinden,” getuigt Douglas. “Als startende ondernemer moet je tijd en geld investeren terwijl velen liefst onmiddellijk veel centen verdienen. Dat het belangrijk is om je goed te laten omringen, heb ik gaandeweg moeten ondervinden.”
 

B2B-project


De juiste omkadering krijgen Douglas en zijn collega’s vandaag van OVO. Hij maakte kennis met de organisatie toen die in mei 2017 op Inspiration Tour was in Oeganda. Na een succesvolle pitch en latere contacten, nam OVO Innovex als B2B-project op in haar portefeuille. In het kader van de eerste SusTech4Africa-campagne in november 2018, bracht een delegatie van OVO opnieuw een bezoek aan enkele projecten in Oeganda, waaronder Innovex. Voor vier vrijwilligers van OVO was dat de onmiddellijke aanleiding om persoonlijk te investeren in het bedrijf van Douglas.

“Ik had direct het gevoel dat het project groeipotentieel had. Zes maanden later ben ik een fiere accelerator.”
Investeerder ​Thierry Deflandre:


Thierry Deflandre, Jan Flamend, Frans Verschelden en Johan Geysen zagen er meteen toekomst in en investeerden elk 5.000 euro. Er was niet alleen de scherpe, overtuigende indruk die Innovex naliet, het bedrijf geeft ook een antwoord op een duidelijke nood in de markt. “Sterk is dat hun software, behalve monitoring, ook het gedrag van de installatie voorspelt. Daardoor kan er tijdig ingegrepen worden, waarvan zowel de eindklant als de distributeur zelf de vruchten plukken”, duidt Johan Geysen.

“Douglas beseft dat een goede verkoopsaanpak cruciaal is voor het succes van Innovex. In onze werksessies steken we dan ook veel energie in valueselling skills.”
Investeerder Jan Flamend

Met de 20.000 euro die Innovex leende via OVO, kon het bedrijf de slimme meters zodanig verder ontwikkelen dat de kostprijs met de helft daalde en de winstmarge dus aanzienlijk steeg. “Een enorme boost”, zegt Douglas. “Maar de coaching die ik van OVO krijg om mijn zaak beter te leiden, is onbetaalbaar.”

Jan Flamend en Thierry Deflandre volgen Innovex van nabij op. “Nu komt het erop aan om de marketing en sales skills verder te ontwikkelen”, weet Thierry. “Het product staat op punt en is klaar om de markt te veroveren. Door een deel van de winst te herinvesteren kan Innovex verder groeien.”

“Veel business plannen die we zien, zijn gebaseerd op dromen en niet op de realiteit. Douglas is er in drie jaar tijd wel in geslaagd om zijn bedrijf naar een hoger niveau te tillen.”
Investeerder Frans Verschelden


Wat is Innovex?

Innovex is een B2B-bedrijf dat technologische oplossingen verkoopt die Afrikaanse landen helpen in hun socio-economische ontwikkeling. Denk aan IoT-systemen, monitoring-toepassingen en op maat gemaakte robots en drones. Tegen 2021 wil Innovex in minstens 25 Afrikaanse landen actief zijn.
  • Omzet: 80.000 US dollar
  • Investering via OVO: 20.000 euro
  • Looptijd investering OVO: 2019-2021
  • Aantal werknemers: van 3 in 2015 over 11 in 2019 naar wellicht 14 in 2021
tekst: Anja De Wit (Aquafin) 
Douglas Baguma met investeerders Frans Verschelden, Thierry Deflandre en Johan Geysen (foto Peter Mockers)