Het succesverhaal van OVO in Senegal

Gepubliceerd: 14/04/2022

Op 16 maart vond in het ICHEC (Brussels Management School) het event OVO Sénégal Disapora & Investisseurs plaats. Het doel: de deelnemers inspireren met ondernemersprojecten in Senegal. Acht sprekers onderstreepten de belangrijke bijdrage van Ondernemers voor Ondernemers (OVO) aan ondernemerschap in Afrika. 

De samenwerking met Senegalese ondernemingen kende een vliegende start. “In september 2019 hadden we een eerste vergadering over Senegal”, vertelde Bruno Van der Wielen, coördinator voor Senegal. “Begin 2020 selecteerden we 12 projecten. Eind juli was er een kick-off meeting met de geselecteerden en 5 maanden later waren er al 4 leningen toegekend. Begin 2021 werd het geld gestort.”

“Begin 2020 selecteerden we 12 projecten. Eind juli was er een kick-off meeting met de geselecteerden en 5 maanden later waren er al 4 leningen toegekend. Begin 2021 werd het geld gestort.”

Hij wees ook op de samenwerking met ICHEC. Twee projecten in Senegal worden ter plaatse begeleid door studenten van de Brussels Management School. 
 

Ichec doet mee 

Kilian Lafont, onderzoeker in het ICHEC, partner van OVO, was samen met Marine Falize, professor aan de school, aanwezig in een boostcamp (zie kaderstuk) en wees erop dat ook zij de projecten in Senegal actief analyseren en begeleiden. “In onze analyse bekijken we de leefbaarheid en wenselijkheid van elk project en ook de positieve impact ervan op de maatschappij.”

Als spreker werd hij gevolgd door Rob De Lobel, project coordinator bij IOM Brussels (International Organisation for Migration, een organisatie van de Verenigde Naties) die het belang van dergelijke projecten alleen maar kon benadrukken.


Senegalese ondernemers aan het woord 

Daha Diallo, de lokale vertegenwoordiger van OVO in Senegal, gaf een overzicht van de gesteunde projecten in zijn land. De meeste daarvan zijn al gefinancierd, andere bevinden zich nog in de screeningfase. En ze zijn zeer uiteenlopend. Van zonne-energie tot haarverzorging, van roomijs tot afvalrecyclage. Hij besteedde speciale aandacht aan drie projecten.
 
Het ‘Projet Economique de Services Solidaires wil economisch kwetsbare gezinnen de kans bieden essentiële producten, zoals voeding en hygiëne, aan te kopen tegen een lagere prijs en ze later weer te verkopen. Er werd OVO een lening gevraagd van € 27.000. Een eerste bedrag van € 18.000 werd gestort in januari 2021, het tweede deel volgt in het eerste trimester van 2022.  

Het doel van Faeda (Ferme agro-écologique domou Africa) is dan weer een antwoord te bieden op de groeiende vraag naar pluimvee en groenten in de omgeving van Dakar. De lening van OVO bedraagt € 18.000 met een looptijd van 3 jaar.  

Zelie Ice Cream ten slotte, produceert roomijs op een duurzame manier. Opmerkelijk is dat de stichter van het bedrijf, Jean Paul Birame Faye, als jobstudent roomijs leerde maken tijdens zijn opleiding in Louvain-la-Neuve. Hij past zijn kennis nu toe in eigen land. Hier werd een lening toegekend van € 11.500.  
 

Er kwamen ook nog twee Senegalese ondernemers zelf aan het woord.  Khadidiatou Ba is de onderneemster achter FEEWI Corporate, een bedrijf dat ecologische producten maakt en verkoopt voor huid- en haarverzorging. Khadidiatou was nauwelijks 19 toen ze in 2018 met haar onderneming begon.  Ousmane Ndiaye is dan weer de CEO van Leukelé, een bedrijf actief in allerlei oplossingen op basis van zonne-energie. Hun doel: ‘elektriciteit geven aan hen die er behoefte aan hebben'. En dat zijn zowel particulieren als ondernemingen. Beide zien de toekomst hoopvol tegemoet, maar een moeilijke periode achter de rug door, u raadt het al, covid. 
 

Met de steun van de overheid 

De laatste spreker van de avond was Jan Van de Po, raadgever op het kabinet van Meryame Kitir, federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid. Hij wees op de noodzaak van ‘hefbomen’, iets wat OVO volgens hem doet: een hefboom zijn voor ondernemers in Afrika. “We kunnen alleen maar blij zijn dat jonge Afrikanen en Belgische ondernemingen hun krachten bundelen”, zei hij nog. Ten slotte bedankte hij in naam van de minister OVO voor zijn succesvolle projecten. 

 

OVO in cijfers Beloftevolle Afrikaanse kmo’s opsporen en hen ondersteunen met financiering en intensieve begeleiding. Dat is in een notendop de missie van OVO. Want lokaal ondernemerschap is de motor voor meer kansen. 
Vandaag telt OVO ruim 150 vrijwilligers (met zeer uiteenlopende achtergronden en expertises) en krijgt het steun van 130 privé en publieke ondernemingen.  
In 2021 investeerde de organisatie liefst €380.000 in Afrikaans ondernemerschap. Concreet gaat het onder meer om leningen met een looptijd van 3 tot 5 jaar en met een rentevoet van 7%. En die leningen worden niet zomaar toegekend. 

Van boostcamp tot lening 
De geselecteerde ondernemers volgen eerst een ‘boostcamp’, een soort mini-MBA van 3 dagen. Sinds de eerste editie in 2018 hebben 36 projecten in de vier landen waar OVO actief is (Senegel, Benin, Oeganda, Rwanda) zo’n boostcamp gevolgd. Na een intensieve coaching werden 35 daarvan als ‘investment ready’ beschouwd, waarvan er uiteindelijk 30 een lening kregen.  
 
 
Door Marc Van de Velde 
Foto's door Caroline Dupont

News from Napas
Inspirerende getuigenissen
News from Napas
19/02/2024
Boostcamp Benin 2024
OVO events & reizen
Boostcamp Benin 2024
15/02/2024
OVO impact in 2023
OVO Nieuws
OVO impact in 2023
24/01/2024

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.