Senegal -Ecologische boerderij Faeda kweekt pluimvee en groenten voor de buitenwijken van Dakar

Reeds ingezameld € 18.000
Gezocht budget € 18.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Senegal 2020
Locatie
Niancourap-Jaxay, regio Dakar, Senegal
Thema
Landbouw & Voedingsnijverheid
Terugbetalingsduur
3 jaar (2021-2024)
Projectduur
2021
Senegal - Faeda

Het bedrijf

In 2017 richtte Ababacar Samb ‘Faeda’ op, een ecologische boerderij in Senegal. Die moet een antwoord bieden op de groeiende vraag naar pluimvee en groenten. Na zijn studie in natuurwetenschappen, plantaardige landbouw en ondernemerschap, volgde Ababacar een opleiding leiderschap en ontwikkeling in de landbouw aan de Songhai Leadership Academy in Benin. Hij heeft 6 jaar ervaring in ondernemerschap en ontwikkeling van agrarische bedrijven.
 

Het businessproject

Om de bewustwording voor duurzaam voedsel te vergroten en jongeren een opleiding te bieden, besloot Ababacar in 2017 te starten met de kweek van biologische vleeskuikens. Het teruggewonnen afval wordt gebruikt om op dezelfde boerderij groenten te kweken.

Faeda telt twee sites. De eerste productiesite beslaat 1.200 m² met twee gebouwen, die uitgerust met zijn met kweekapparatuur voor vleeskuikens, goed voor een totale productiecapaciteit van 1200 kippen. Daarnaast worden groenten gekweekt, waaronder paprika’s, komkommers, kool, sla en tomaten. Die productie is eerder beperkt, maar genereert wel extra inkomsten die opnieuw naar de boerderij vloeien.
 

Waarom OVO gelooft in het project

Ababacar en z’n team werkten – met begeleiding van OVO en een student van ICHEC Brussels Management School – de voorbije jaren hard aan het bedrijfsmodel om de kosten te rationaliseren en nettomarges te optimaliseren. De regio waar Faeda actief is maakt bovendien een sociaaleconomische bloei door.
Faeda is al goed uitgerust met apparatuur en heeft 2 operationele sites, waarvan de eerste functioneel is en voorzien is van de nodige basisinfrastructuur. Met 3 extra machines kan Ababacar de nettomarge aanzienlijk verhogen en zo de OVO-lening terugbetalen.
 

Gevraagde investering

Om de capaciteit te verhogen en de productiekosten te beperken, investeert Faeda € 24.227 in gebouwen en productieapparatuur op de eerste site. De boerderij hoest zelf € 6.227 op, de overige € 18.000 wordt gefinancierd via een bij OVO aangevraagde lening met een rentevoet van 7% en een aflostermijn van 3 jaar.
 

Statement

Faeda houdt rekening met de vraag van de bevolking. Met een ecologische aanpak en door het vertrouwen van de lokale bevolking te winnen, geniet de boerderij een goede reputatie en kan het een langdurige bekendheid verwerven via mond-tot-mondreclame.
 

Trefwoorden:

  • gebruik van zonne-energie
  • aandacht voor afvalverwerking
  • jeugdopleiding
  • vermindering van de plattelandsvlucht

Beantwoord aan de volgende SDG's: 1,3,4,8,10,12 et15