Stimuleer de lokale economie via de transformatie van landbouwproducten

Reeds ingezameld € 0
Gezocht budget € 16.530
ngo
Congodorpen
Locatie
Yakoma, Boto, Mooto, Popokabaka, RDC
Thema
Financement
Cofinanciering
DGD – 80%
Projectcode
8021
Het doel van dit project is de inkomens van boerenfamilies verhogen via de ontwikkeling van landbouwketens in het Congobekken

Context 

Decennialange burgeroorlogen en politieke instabiliteit teisteren de Congolese economie. 80 miljoen hectare landbouwgrond blijft vandaag onderbenut voor 56% van de Congolezen die op het platteland wonen. Met 77% van de bevolking – die minder dan 1.9$/dag verdienen - staat het land helaas op de 11e plaats op de ranking van de armste landen ter wereld. 
In een dergelijke context is een actief en gestructureerd maatschappelijk middenveld van essentieel belang. Net als een op solidariteit gebaseerde efficiënte lokale economie. 
 

Het Project/doel  

Dit project richt zich op het verhogen van het inkomen van lokale boerenfamilies door verschillende landbouwketens (koffie, cacao, maïs, rijst, pinda, sesam, tuinbouw, soja en in de veeteelt: runderen, varkens, viskweek en bijenteelt) te valoriseren. Met een specifieke focus op het verbeteren van de productiviteit, kwaliteit en diversiteit van de TRANSFORMATIE van de landbouwproducten. Dit doet Congodorpen via enerzijds microfinanciering van lokale ontwikkelingsprojecten en anderzijds de versterking van de technische vaardigheden en kennis van de lokale verwerkingsorganisaties.  

Maatschappelijke impact 

In 2020/2021 richt het project zich op 167 boerenorganisaties en evenveel microprojecten gericht op de verwerking van de landbouwproducten. Het project beoogt een stijging van 30% in de omzet van de lokale boerenorganisaties met een bereik van ongeveer 1.670 boeren en veetelers.  
 

Cofinanciering gezocht via OVO 

2020: € 14.732 
2021: € 16.530 
 

Kernwoorden 

• Microfinanciering 
• Agrarisch ondernemerschap 
• Agrarische transformatie 
• Capaciteitsopbouw 
• Kapitaalversterking 
• Vrouwen