Oeganda – Door verwerking van medisch afval helpt T4T ebola-uitbraken indijken

Reeds ingezameld € 25.000
Gezocht budget € 25.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Oeganda 2020
Locatie
Kampala, Oeganda
Thema
Recyclage - Circulaire economie
Terugbetalingsduur
maximum 1 jaar
Projectduur
2021
Cofinanciering
Aangeboden door: Innovation Village
Oeganda – Door verwerking van medisch afval helpt T4T ebola-uitbraken indijken

Het bedrijf 

Technology for Tomorrow – kortweg T4T – werd opgericht in 2008 door Paul Kimera en Nicholas Kasekende en ontwikkelt duurzame technologieën en producten.  

Een daarvan richt zich op de verwerking van biologisch gevaarlijk afval in de zorgsector aan de hand van verbrandingsovens op maat. Daardoor verbeteren de sanitaire voorzieningen – die van cruciaal belang zijn om onder andere ebola-uitbraken tegen te gaan. 

 

Het businessproject 

T4T bouwt klantgerichte verbrandingsovens voor de verwerking van medisch afval in gezondheidscentra, scholen en ziekenhuizen. Het bedrijf stelt handleidingen op op maat van haar klanten, installeert de ovens en leidt het personeel op. Op die manier kunnen de medewerkers op termijn zelf de installatie onderhouden.  

 

Waarom OVO gelooft in dit project                                                                                                                

T4T biedt verschillende troeven voor haar klanten:  
Hoge prestaties in vergelijking met lokaal geproduceerde verbrandingsovens. Het afvalvolume vermindert met 95%. Bij de verbranding komen er minder gassen vrij en blijven er enkel assen over. 
Op maat gemaakte producten voor de verschillende gezondheidscentra. De ovens zijn afgestemd op de hoeveelheden en verschillende soorten afval die de gezondheidscentra genereren. 
Lagere operationele kosten in vergelijking met geïmporteerde alternatieven. Er is geen brandstof of elektriciteit nodig om de verbrandingsoven te laten draaien. De oven wordt voorverwarmd met lokaal beschikbaar papierafval of karton van de apotheekafdeling.  


 

Gevraagde investering  

Roestvrij staal is een belangrijke grondstof voor de productie van de ovens. De prijzen op de staalmarkt zijn erg volatiel. T4T heeft de kans om via een veiling roestvrij staal aan te kopen tegen ongeveer 75% van de huidige marktprijs in Oeganda. Als T4T over het nodige bedrag zou beschikken, zou het onmiddellijk roestvrij staal kunnen kopen en de onderhandelingen met potentiële klanten verderzetten. 
OVO stelt een kort termijnkrediet voor van € 25.000 om een strategische stock van roestvrij staal aan te leggen voor 3 tot 6 maand. T4T betaalt het bedrag terug na maximaal 1 jaar aan een intrestvoet van 1% per maand. Maximaal € 12.500 komt van het OVO Acceleration Fund. 

 

Statement 

Onder andere het ministerie van Volksgezondheid – dat rechtstreeks verantwoordelijk is voor meer dan de helft van de gezondheidscentra in het land en een toezichthoudende rol heeft op de Oegandese gezondheidssector – is bijzonder lovend over T4T.  

 

Trefwoorden: 

​Duurzaam door sortering 
Innovatieve en inclusieve aanpak 
Milieu beschermend tegen schadelijke gevolgen 
Opleidingen personeel 
 

Tegemoetkomend aan de SDG’s : 1, 3, 6, 8, 9, 11, 16, 17