Inex stapt mee in Trias-project: “Dit is een echte win-win”

Trias versterkt BFDC, een federatie van melkveecoöperaties die in totaal 4.000 leden tellen. (foto: Trias)
Belgische zuivelbedrijf ondersteunt Filipijnse melkveehouders

Terwijl de armoede in veel andere Aziatische landen drastisch afneemt, blijft de Filipijnen ter plaatse trappelen. Zo leeft maar liefst 22,6% van de Filipijnse bevolking nog steeds in extreme armoede. Melk kan een deel van de oplossing zijn. Daarom ondersteunt Inex Filipijnse melkveehouders via Trias.

Door hoge productiekosten en lage opbrengsten kunnen Filipijnse zuivelboeren nauwelijks investeren in de modernisering van hun bedrijf of uitbreiding van de veestapel. Tot overmaat van ramp vernielde een hevige tyfoon een groot deel van de nodige infrastructuur in 2016.
 

Partnership tussen Inex, OVO, Trias en BFDC


Via OVO kwam zuivelbedrijf Inex in contact met de ngo Trias en met de problematiek in de Filipijnen. Trias begeleidt er BFDC, een koepelorganisatie met in totaal 6177 leden actief in de zuivelketen. Aandachtspunten zijn rasverbetering en zuivelverwerking. Bij de lokale overheden klopt de federatie aan om melkprogramma's voor schoolkinderen op poten te zetten.

“Inex steunde al goede doelen in België, waaronder Kom Op Tegen Kanker”, vertelt Peter Grugeon, Algemeen Directeur. “Maar we wilden ook ons steentje bijdragen in ontwikkelingslanden. Het project van Trias sluit perfect aan bij onze eigen activiteiten. We zetten er dan ook graag onder schouders onder.”
 

Middelen en expertise delen


Inex helpt het project mee financieren, maar daar stopt het niet. “We willen ook expertise delen met de lokale melkveeboeren en zo hun knowhow versterken. Die nauwe betrokkenheid is niet alleen een meerwaarde voor de Filipijnse veehouders, maar ook voor ons. Ons gezamenlijk inzetten voor een goed doel, versterkt de verbondenheid binnen het bedrijf. Je mag dus gerust van een win-win spreken.”

Nog voor Inex meestapte in het project, oogden de cijfers rooskleurig. De productie van rauwe melk steeg in 2019 al met 25%. Bovendien draaide de coöperatie in de eerste 5 maanden van 2019 dezelfde omzet als in heel 2018. “Met onze samenwerking willen we die positieve cijfers verder boosten en een duurzame groei bestendigen. De eerste stap is alvast gezet”, besluit Peter Grugeon.

Ontdek meer over het project van Trias.