OVO Senegal Diaspora & Investeerders Evenement: Ontmoeten, uitwisselen en deelnemen

Kom en laat u inspireren door duurzame en veelbelovende Afrikaanse ondernemers!

Sinds enkele jaren steunt en selecteert de Belgische vzw Ondernemers voor Ondernemers (OVO) Afrikaanse ondernemers met sociale leningen en zakelijke knowhow nodig voor een goed bestuur en efficiënt beheer van hun lokale entiteiten.
Het team van OVO is samengesteld uit Belgische ondernemers en ervaren business angels die onbaatzuchtig hun tijd en energie besteden aan het verbeteren van de situatie van Afrikaanse ondernemers en dit door het opstarten en helpen ontwikkelen van hun lokale bedrijven in hun land.

Wij stellen u dan ook graag voor aan enkele van onze onlangs geselecteerde ondernemers voor SusTech4Africa in Senegal. Zij zullen hun projecten op bovengenoemd evenement presenteren.
Deze bijeenkomst zal voor alle deelnemers een verrijkende ervaring zijn: enerzijds zal het werk van OVO in Afrika worden belicht en anderzijds krijgt u de gelegenheid om deze ondernemers persoonlijk te ontmoeten.

De Afrikaanse ondernemers die aan de conferentie deelnemen zijn:

 • Feewy (productie en verhandeling van cosmetische producten, voornamelijk haarproducten)
 • Leukelé (levering van zonne-energie in landelijke en stedelijke gebieden & opzetten van een zonne-energie winkel toegankelijk voor huishoudens)
 
Programma 
 
 • 18:15 Netwerken
 • 19:00 Avondprogramma:
  • Inleiding
  • Getuigenis van Senegalese ondernemers
  • Presentatie van Senegalese projecten en getuigenissen ICHEC en andere partners
  • Toespraak over het belang van de ontwikkeling van de particuliere sector in Afrika en de band die moet worden gelegd met de diaspora in België door Meryame Kitir, Minister van Ontwikkelingssamenwerking
 • 20:45 Netwerken
 • 22:00 Einde

SusTech4Africa
Er is een algemeen tekort aan duurzame kleine en middelgrote Afrikaanse ondernemers, omwille van de beperkte toegang tot expertise, technologie en financiering.  Daarom heeft OVO een proces ontwikkeld om beloftevolle projecten op te sporen, te ondersteunen en de groeiambities te versterken.
Elk kwartaal organiseert OVO haar business accelerator programma SusTech4Africa in een van de focuslanden, zijnde Benin, Rwanda, Senegal en Oeganda. Dit programma trapt steeds af met een 3-daagse BoostCamp ter plaatse, gevolgd door een 'samenwerking op afstand' met coaches en experten van het OVO-netwerk. Gemiddeld duurt het zes maanden om het coachingtraject af te ronden en een beslissing te nemen omtrent de investeerbaarheid. Mocht een investering aan de orde zijn, dan zullen toegewijde OVO-experten de groei van het bedrijf opvolgen en begeleiden totdat de lening volledig is terugbetaald. Samen creëren we zo succesverhalen!

Investeringsmogelijkheden
Alle belanghebbenden, zoals Belgische bedrijven, ondernemers en sociale investeerders, kunnen Afrikaanse KMO's van hun keuze steunen door een sociale lening te financieren. OVO, van zijn kant, zal deze samenwerking faciliteren op de volgende manieren:

 • opstellen van een contractvoorstel;
 • raad geven over de desbetreffende financiële voorwaarden (bijvoorbeeld rentevoet, aflossingsvoorwaarden, aflossingsvrije periode);
 • follow-up-advies voor de begunstigde onderneming over de voorwaarden van de lening;
 • leveren van expertise om de geplande groei te realiseren.

Beide partijen zijn gebaat bij elkaars betrokkenheid. De Belgische investeerder krijgt een kosteneffectieve manier aangereikt om bij te dragen aan sociale verandering in Afrika. De begunstigde kan genieten van de knowhow en deskundigheid van de Belgische investeerder(s).

Doelgroep
OVO richt zich vooral op kleine Afrikaanse ondernemingen met een sterke sociale dimensie. Daarom is de maximale financiering vastgesteld op 50.000 euro. Idealiter omvat het bedrijfsproject het gebruik van duurzame technologieën of draagt de inzet van technologie bij tot een duurzamere samenleving.
 
OVO Business Clubs
OVO bevordert lokaal peer-to-peer leren en co-creatie door in de focuslanden OVO Business Clubs te faciliteren. Hier kunnen alumni van het accelerator programma en partners hun kennis met elkaar delen.

Praktische informatie

16 maart 2022 van 18:15 uur tot 22:00 uur

ICHEC – Site du Manoir d’Anjou in Brussels

(Rue au Bois, 365A, 1150 Woluwé-Saint-Pierre – Aula A200)