Afrikaanse ondernemers proeven van het VITO Energyville

Afrikaanse ondernemers kregen een rondleiding bij het Energyville van VITO. (foto Georges Claes)

Begin maart 2020 nodigde OVO een aantal jonge Oegandese en Rwandese ondernemers voor een Circular Training Program, waarbij ze werden ondergedompeld in businessvoering. Op de planning stond onder andere een bezoek aan het Energyville van het VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek).

EnergyVille is een samenwerking tussen de KU Leuven, VITO, imec en UHasselt. Samen onderzoeken de instellingen duurzame energie. EnergyVille ontwikkelt de technologieën en kennis om publieke en private stakeholders te ondersteunen bij hun transitie naar een energie-efficiënte, koolstofvrije en duurzame stedelijke omgeving.
 

Een duik in zonne-energie

De agenda was goedgevuld: een rondleiding in de verschillende testlabo’s en controlezalen (mét beschermende kledij) en toelichting over de toekomst van zonnepanelen. Het hoogtepunt was ongetwijfeld naar het zonnepaneel-dak, van waarop de groep genoot van het uitzicht en een korte fotoshoot hield. 
 
Als afsluiter kreeg de groep uitleg over de Incubathor. In dat incubatiecentrum kunnen start-ups die rond hernieuwbare energie werken tijdelijk verblijven en gebruik maken van de faciliteiten. Zo kunnen ze hun opstartkosten beperken. Een mooi voorbeeld van hoe VITO startende ondernemers steunt. Het instituut zet ook mee haar schouders onder de SusTech4Africa-campagnes. 


Inspirerende samenwerking

“Met onze steun willen we duurzaamheid boosten via jonge ondernemers”, getuigt Johan Geyssen, actief bij New Venture Management van VITO. “Met SusTech4Africa helpen we zowel starters als gevestigde bedrijven versterken. Bovendien kunnen die entrepreneurs uitvoerig gescreend en begeleid worden.”
 
Door zelf deel te nemen aan de boost camps als coach, leerde Johan al veel bij. “Samenwerken met jonge ondernemers in Afrika is erg inspirerend. De mindset is er volledig anders, er is geen veelvoud aan vangnetten. Het helpt me ook om met een andere bril naar onze westerse samenleving en enorme ecologische voetafdruk te kijken.”
 
Door de coronacrisis keerden de Afrikaanse ondernemers vroeger dan gepland naar huis. Wil u weten over hun projecten, neem dan contact met ons op. 

Tekst: Georges Claes en Com&Co