3 Afrikaanse start-ups winnen sociale lening en coaching

Welke projecten gingen met de prijzen lopen?

Tijdens het event ‘Sustainable Technology for Africa’ werden drie Afrikaanse start-ups uit België gelauwerd. Zij worden verder begeleid, krijgen heel wat kennisoverdracht en een sociale lening tot 100.000 euro. Het gaat om een organisatie van Ondernemers voor Ondernemers in samenwerking met Thomas More, VITO en the African Diaspora Projects Initiative.

De winnende projecten zijn

  • MNB, een project van Zilipa Nyirabyago, dat sterk inzet op de circulaire economie. MNB wil de import van paddenstoelen in Rwanda terugdringen door de lokale landbouwers zwammen te laten kweken. Als meststof wordt daarvoor het afval van de plaatselijke koffieproductie gehanteerd.
  • Lum’Artemisia is een start-up voorgesteld door Océane Vildeuil, die malaria op termijn wil terugdringen met liefst 60% op basis van de geneeskundige plant Artemisia. Vandaag loopt er een pilootproject in de Democratische Republiek Congo maar snel zal uitgebreid worden naar Togo en Benin. Lum’Artemisia won ook de publieksprijs.
  • Solarly is een start-up van Jean-Grégoire Orban de Xivry, dat inzet op zonne-energie dankzij het gebruikersvriendelijk en goedkoop aanbod van een zonne-energiebox. Solarly speelt daarmee in op de hoge vraag naar energie. Twee op de drie Afrikanen hebben geen elektriciteit in huis. Het pilootproject is gestart in Kameroen.


Bekroning 


Het slotevent in Leuven was de bekroning van een maandenlang traject. Aanvankelijk waren er 23 projecten ingeschreven. Daarvan werden er 11 geselecteerd. Die werden gedurende 5 coachingsessies sterk begeleid bij het uitwerken van hun businessidee tot een heus businessmodel. Ze werden bijgestaan door ervaringsdeskundige (ex-)bedrijfsleiders van Ondernemers voor Ondernemers, experten van VITO en studenten ‘Ondernemerschap en Innovatie’ van Thomas More.

“Het succes en de positieve energie van deze ‘Sustainable Technology for Africa’ contest met ruim 100 toeschouwers en investeerders ter plaatse, toont het belang van een geïntegreerde samenwerking tussen Belgische en Afrikaanse ondernemers,” vertelt Björn Macauter, general manager van Ondernemers voor Ondernemers (OVO). Op het event werd ook aangekondigd dat de organisatie ook van start gaat met een OVO Acceleration Fund om Afrikaanse ondernemers nog sterker te kunnen ondersteunen.

Ondernemers voor Ondernemers is ervan overtuigd dat vooral lokale bedrijven voor een economische heropleving kunnen zorgen. Het ondersteunt Afrikaanse ondernemers met kennisoverdracht, coaching, opvolging en socio-financiële leningen.

Bekijk hier de korte video’s waarin de laureaten zich voorstellen.

Het slotevent in Leuven was de bekroning van een maandenlang traject. (Foto: Peter Mockers)