“Het doorzettingsvermogen van die Rwandese jongeren is onvoorstelbaar”

Gepubliceerd: 29/11/2022

In mei van dit jaar volgden 6 jonge Rwandese bedrijven een boostcamp van OVO. Ze worden nu volop begeleid bij het opstellen van hun business plan met het oog op een financiering.

De zes bedrijven zijn actief in de meest uiteenlopende sectoren, van logistiek tot gezondheidszorg, van food processing tot IT. Voor de selectie van de ondernemingen werd volgens Chris Vijt niet over een nacht ijs gegaan. Samen met Andrew Herweg is ze landencoördinator voor Rwanda: “We hebben inderdaad een heel gedegen selectie gedaan en daarbij heel gerichte vragen gesteld zodat we wisten met wie we te doen hebben. Uiteraard moeten de deelnemers ook aan enkele basiseisen voldoen. Ze moeten al een tijdje actief zijn, geregistreerd zijn bij de Rwanda Development Board en meer dan 1 personeelslid hebben. Het is nu al de derde keer dat ik zo’n boostcamp meemaak en wat me blijft opvallen is de gedrevenheid en het doorzettingsvermogen van die Rwandese jongeren, het is onvoorstelbaar”.

Boostcamp gevolgd door coaching

 Een boostcamp van OVO duurt meestal drie dagen. Het is een heel intense periode waarin de deelnemers onder meer hun product of dienst voorstellen, kennismaken met OVO en met elkaar en ook bedrijven die vroeger al deelnamen, gaan bezoeken. Na het boostcamp begint dan de coaching. Chris Vijt: “Die coaching en begeleiding is heel belangrijk en is ook iets wat alle deelnemers bijzonder op prijs stellen. De zes bedrijven begonnen aan de coaching in juni, eind december moeten ze dan hun business plan voorstellen op basis waarvan wordt beslist of ze in aanmerking komen voor een financiering. Begin november waren we in elk geval al ver gevorderd, twee bedrijven hebben al laten weten dat ze voor een financiering willen gaan.”

 

Nieuw: de OVO Club van Rwanda

 Dat ze in Rwanda niet bij de pakken blijven zitten, bewijst de recente oprichting van de lokale OVO Club. Enkele CEO’s van bedrijven die in het verleden met OVO hebben samengewerkt zijn nu al lid. Het doel is interactie te creëren tussen de ondernemers en vooral van elkaar te leren. OVO geeft hier overigens alleen advies, alle activiteiten worden door de Rwandese leden zelf georganiseerd. Ten slotte nog deze uitsmijter van Chris Vijt die het beste doet verhopen voor het land: “Kigali is het New York van Afrika.”

SusTech4Africa Rwanda 2023
OVO events & reizen
SusTech4Africa Rwanda 2023
24/01/2023
VIA Don Bosco en OVO helpen oud-leerlingen in Afrika in het ondernemerschap
Inspirerende getuigenissen
VIA Don Bosco en OVO helpen oud-leerlingen in Afrika in het ondernemerschap
03/01/2023
Afrika en Europa hand in hand op het 7de OVO-congres
Afrika en Europa hand in hand op het 7de OVO-congres
08/12/2022

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.