Het succesverhaal van Feewi

Gepubliceerd: 11/04/2023

Marc Josz, vrijwillige OVO coach, vertelt:

 

Tijdens een feestje in december 2021 vertelde een vriend van mij over OVO, die ik helemaal niet kende, over zijn activiteiten binnen OVO en het feit dat hij op zoek was naar een 'lead screener' om een jonge onderneemster van topniveau te begeleiden in Senegal. Mijn fascinatie voor Afrika en de beschrijving die hij me gaf van de jonge onderneemster overtuigden me om deel te nemen.

 

De onderneemster, Khadidiatou BA, is nu 24 jaar oud en combineert een master in marketing en bedrijfsstrategie met het beheer en de werking van haar bedrijf, Afro Feewi. Ze huurt een kleine verkoopruimte gekoppeld aan haar atelier waar ze alle haar- en huidverzorgingsproducten zelf maakt (zie op Facebook: https://www.facebook.com/afro.feewi/ en op https://feewimarket.com/en/). Ze nam deel aan het Boostcamp dat OVO in september 2021 in Senegal organiseerde.

Ik had al snel door dat Khadidiatou inderdaad een bijzonder persoon was en dat ik aan het begin stond van een boeiende en zelfs leuke missie.

 

  • Zij is van plan haar bedrijf te ontwikkelen door in Dakar een ruimte voor haar- en lichaamsverzorging te creëren onder de naam "Feewi Institute" op basis van natuurlijke behandelingen en verzorging. Dit project kadert in de continuïteit van het reeds bestaande merk Afro Feewi, een activiteit die in september 2018 van start is gegaan.

 

  • We verdiepten ons in het lezen en grondig analyseren van het zeer gedetailleerde en volledige businessplan opgesteld door Khadidiatou (30 pagina's). Ook voerden we een zeer gedetailleerde analyse uit van de directe productiekosten van de belangrijkste producten van Feewi en de beoogde marges per product. De financiële analyse van het oorspronkelijke businessplan liet een te zware operationele kostenstructuur zien in verhouding tot de verwachte verkoopvolumes en hun evolutie.

 

  • Het bedrijfsplan werd door Khadidiatou herzien, meer bepaald met betrekking tot de investeringen en de operationele kosten. Bijgevolg werd een nieuw financieel plan opgesteld waaruit bleek dat Feewi een aanzienlijke rentabiliteit zou blijven genereren en de investeringen door zelffinanciering zou kunnen financieren.

 

  • Anderzijds was Feewi het slachtoffer van een veel snellere start dan verwacht. De € 54.000 omzet in 2021 wijst op een grote kloof tussen de reeds bereikte inkomsten en het ontbreken van een boekhoudsysteem, hoewel Khadidiatou over een vrij goede documentatie van haar inkomsten- en uitgavenstromen beschikte. Wij hebben toen besloten de boekhoudkundige kwestie met voorrang aan te pakken. Het doel is ODOO te installeren voor het lopende jaar, zodat we eind 2023 over betrouwbaardere boekhoudkundige cijfers beschikken.  Op basis van de boekhouding voor 2023 zal het financiële plan aan het eind van het jaar worden herzien om na te gaan of de huidige conclusies betreffende het zelffinancierend vermogen van Feewi worden bevestigd.

 

Wat te onthouden over dit project:

 

  • Khadidiatou lijkt tevreden over de samenwerking met OVO en ikzelf ben blij dat ik deze opdracht heb aanvaard.
  • Het feit dat een project misschien niet resulteert in een lening bij OVO is natuurlijk niet te beschouwen als een mislukking.
  • De zeer proactieve samenwerking tussen de door Feewi aangeworven boekhouder (Benoît Diene) en Thierry Duquenne voor de implementatie van de ODOO-boekhoudsoftware vordert snel, mede dankzij de lokale steun van Daha Diallo en Abdoulaye Diop, OVO-coördinator in Senegal.

 

Sinds oktober 2022 werk ik aan een ander project in Senegal (het FAPAL-project) dat binnenkort moet worden voorgelegd aan het investeringscomité van OVO voor een leningaanvraag van € 50.000.

Overdracht voorzitterschap OVO
OVO Nieuws
Overdracht voorzitterschap OVO
02/05/2024
Nieuw investeringsomité kent "OVO Certified: Investing for Change" label toe
OVO Nieuws
Nieuw investeringsomité kent "OVO Certified: Investing for Change" label toe
02/05/2024
02/05/2024

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.