Call voor entrepreneurs Benin 2025

Gepubliceerd: 17/09/2024

1.     De OVO-aanpak

OVO treedt op als accelerator en investeringsfacilitator voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en ondernemende non-profitbedrijven in Afrika. OVO biedt cruciale ondersteuning met uitgebreide begeleidingsprogramma’s zodat deze bedrijven zich kunnen ontwikkelen. OVO weet dat die bedrijven vaak worden geconfronteerd met financiële uitdagingen die verder gaan dan wat microfinancieringsdiensten doorgaans bieden, en wil deze kloof overbruggen door programma's op maat aan te bieden die tot investeringen kunnen leiden.

Om deze bedrijven op een holistische manier te ondersteunen, hanteert OVO een dubbele benadering die enerzijds bestaat uit groeicoaching en anderzijds coaching om hen investeringsklaar te maken. Het proces begint met groeicoaching om bedrijven te helpen hun activiteiten uit te breiden, hun aanwezigheid op de markt te vergroten, hun duurzaamheid te versterken en hun algehele prestaties te verbeteren. Deze fase legt de basis voor duurzame ontwikkeling en meer impact.

Vervolgens worden bedrijven gecoacht om potentiële investeerders doeltreffend aan te trekken. Deze coaching zorgt ervoor dat bedrijven over de essentiële elementen beschikken, zoals een robuust bedrijfsplan, degelijke financiële prognoses en een goede operationele voorbereiding. Na dit begeleidende proces onderwerpt het OVO-investeringscomité de bedrijven aan een strikte beoordeling. Indien positief, kent dit comité het label ‘OVO Certified: Investing for Change’ toe, dat verklaart dat de bedrijven klaar zijn om investeringen te ontvangen. Met dit certificaat kunnen bedrijven contact opnemen met OVO's netwerk van potentiële business angels. Belangrijk om weten is dat de eindbeslissing over investeringen berust bij de business angels, die dus zelf beslissen of ze al dan niet gaan investeren.

OVO integreert gepersonaliseerde coaching in een goed gestructureerd systeem om de groei van bedrijven te stimuleren. Dit systeem bevordert interculturele communicatie en vergemakkelijkt kennisuitwisseling tussen stakeholders. OVO fungeert als een platform voor de overdracht van expertise, vaardigheden, capaciteiten, waardevolle ideeën en beste praktijken van mensen met ervaring naar mensen die begeleiding en mentoring nodig hebben. Het hoofddoel van dit kennisoverdrachtsproces is het cultiveren van een omgeving die duurzaamheid ondersteunt, groei stimuleert en innovatie in de privésector in Afrika en België aanmoedigt. Deze systematische benadering van kennisuitwisseling wordt in verschillende stadia geïmplementeerd om een alomvattende en effectieve strategie te garanderen die alle betrokken partijen ten goede komt.

Daarnaast onderscheidt OVO zich door de implementatie van een uitzonderlijk internationaal ecosysteem dat toegewijde vrijwilligers, gerenommeerde bedrijven, kritische investeerders, invloedrijke ngo's, bereidwillige leer- en kennisinstellingen en ondersteunende overheidsinstanties samenbrengt. Deze strategische partnerschappen zijn van cruciaal belang voor het succes van de activiteiten van OVO. Hierdoor kan de organisatie de uitdagingen van de ‘missing middle’-sector  effectief aanpakken. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van dit enorme netwerk, kan OVO entiteiten identificeren die moeten worden ondersteund. Met dit strategische selectieproces worden niet alleen aanzienlijke besparingen gegenereerd, maar groeit ook sneller het vertrouwen en de samenwerking tussen OVO en de bedrijven die het ondersteunt.

Voornaamste kenmerken van de OVO-aanpak:

- Hoofddoelstelling: OVO heeft tot doel kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) in Afrika te ondersteunen die in de ‘missing middle’-categorie vallen. Deze ondernemers worden geconfronteerd met aanzienlijke hindernissen qua toegang tot kapitaal, expertise en technologie, wat hun zinvolle initiatieven afremt. Op groei gerichte ondernemers hebben echter het potentieel om innovatie te sturen, start-ups in de sector te stimuleren, werkloosheid te verminderen en sociale welvaart binnen een land te bevorderen.

Doelbedrijven: OVO focust zijn inspanningen op Beninse kmo's met een sterke sociale en/of ecologische dimensie en die hun activiteiten willen ontwikkelen. Het maximale financieringsbedrag is vastgesteld op 50.000 EUR in de vorm van een lening met een rentetarief van 7% per jaar. De terugbetalingsvoorwaarden worden bepaald op basis van de financiële prognoses van het ontvangende bedrijf voor maximaal 5 jaar .

- Geografische dekking: OVO is actief in Benin, Rwanda, Senegal en Oeganda.

- Activiteitensector: OVO focust niet op welbepaalde sectoren, en staat dus open voor bedrijven uit allerlei sectoren. Wel essentieel in de voorgestelde bedrijfsideeën is het gebruik van duurzame technologieën, zoals het behoud van hulpbronnen, recycling en het verminderen van verontreiniging. Of ze moeten bijdragen aan de overgang naar een duurzamere samenleving of economie, bijvoorbeeld door toegang te bieden tot betaalbare gezondheidszorg of onderwijs door middel van technologie.

2. HOE IN AANMERKING KOMEN?

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor SusTech4Africa zijn gebaseerd op de drievoudige ‘bottom-line’ duurzaamheid, waarbij rekening wordt gehouden met de impact op mens, planeet en  winst (people planet profit). Dit betekent dat de voorgestelde oplossingen de samenleving ten goede moeten komen, het milieu moeten beschermen en economisch levensvatbaar moeten zijn.

Financiële prestatie

-        Het bedrijf is voornamelijk actief in Afrika en is voor het grootste deel eigendom van Afrikanen.

-        Het is officieel geregistreerd als rechtspersoon sinds ten minste drie jaar.

-        De investering die het bedrijf nodig heeft, bedraagt maximaal 50.000 EUR.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

-        Het bedrijf draagt bij aan de sociale impact door lokaal banen te creëren en essentiële goederen en diensten te leveren aan kwetsbare of achtergestelde bevolkingsgroepen.

-        Het onderhoudt eerlijke en respectvolle relaties met werknemers, klanten en leveranciers.

Ecologische duurzaamheid

-        De waardeketen van het bedrijf past de principes van de circulaire economie toe of streeft ernaar ze toe te passen.

-        Het bedrijf streeft ernaar zijn impact op het milieu en de menselijke gezondheid tot een minimum te beperken en past daarbij strengere normen toe dan deze die gelden voor het huidige product- of dienstenaanbod.

Technologische innovatie

-        De productiefaciliteiten van het bedrijf maken gebruik van duurzame technologieën.

-        Deze technologieën betekenen een belangrijke stap voorwaarts in duurzaamheid in vergelijking met soortgelijke productie-eenheden.

Het bedrijf dat deelneemt aan het ST4A-programma moet zijn economisch winstgevendheidspotentieel gedurende de aflossingsperiode van de aangevraagde lening aantonen.

Naast bovenstaande voorwaarden komen bedrijven in aanmerking voor deelname aan het ST4A-programma indien ze aan minstens twee van de volgende criteria voldoen:

1. In een van de afgelopen drie jaar een minimumomzet van 15.000.000 FCFA hebben behaald

2. Minimaal drie werknemers hebben, waaronder contracten van bepaalde duur, leerlingen, contractanten en andere gesubsidieerde vormen, waarvoor de wettelijk vereiste bijdragen worden betaald (betaling moet op de balans staan)

3.   Beschikken over een functionerend boekhoudsysteem, of in elk geval in staat zijn om regelmatige en up-to-date boekingen in het dagboek aan te tonen

4.   Als de promotor afwezig is, zijn activiteiten een maand kunnen voortzetten.

3. PRAKTISCHE INFORMATIE

Programma:

Selectie van de kandidaten

Het programma begint met de selectie van 10 ondernemers die worden uitgenodigd voor deelname aan een driedaags Boost Camp.

De selectie gebeurt op basis van de voornoemde selectiecriteria, de analyse van de vereiste documenten en een bezoek aan de ondernemers. Ze wordt uitgevoerd in overleg met het implementatieteam.

 

Boost Camp (3 dagen)

Tijdens het Boost Camp organiseert ICHEC, de academische partner van OVO, samen met een lokale partner trainingssessies op basis van verschillende interactieve tools, waaronder het Social Impact Canvas. In de werksessies worden de ondernemers gekoppeld aan Europese en Beninse Business Coaches, die hen zullen bijstaan. De training richt zich op het begrijpen van het businessmodel en het smeden van persoonlijke banden tussen de projectdragers en de coachingteams.

Aan het einde van het Boost Camp worden ondernemers uitgenodigd om hun bedrijfsproject in de vorm van een pitch te presenteren aan een uitgebreid publiek en jury.

Het programma omvat ook een bezoekt van de Business Coaches het bedrijf met wie ze zijn gevraagd samen te werken.

 

One-on-one coaching (6-9 maanden)

Het vrijwilligersteam van OVO, met uitgebreide ervaring op verschillende gebieden, biedt holistische ondersteuning aan Beninse ondernemers, waaronder de ondersteuning van een Business Coach en indien nodig gespecialiseerde experts.

In zes tot negen maanden ontwikkelen de ondernemers, bijgestaan door hun coach, een geoptimaliseerd businessmodel, een ambitieus maar realistisch businessplan en een gedetailleerd financieel en investeringsimplementatieplan.

 

Toegang tot de lening

Evaluatie en indiening: Na het training- en coachingprogramma kan het Beninse bedrijf een dossier indienen bij het OVO-investeringscomité om het label ‘OVO Certified: Investing for Change’ te verkrijgen.

Beslissing van het Comité: Het investeringscomité beoordeelt of bedrijven voldoen aan de criteria voor het label ‘OVO Certified: Investing for Change’.

Label en partners: Dit label garandeert dat het bedrijf voldoet aan de minimumvereisten voor levensvatbaarheid, duurzaamheid, wettelijke naleving, risicobeheer en duurzaamheidsdoelstellingen. OVO stelt deze dossiers vervolgens voor aan zijn Business Angels-netwerk. Zodra de rente is bevestigd, past OVO de helft van de lening bij via het OVO Acceleration Fund.

 

Tijdschema van het event:

  • Deadline indiening kandidatuur: 25/10 om 23h59 CET
  • Definitieve selectie: november 2024
  • Voorafgaande ontmoeting met de geselecteerde bedrijven: december 2024
  • Boost Camp: van 29 tot 31 januari 2025
  • Pitchwedstrijd: 31 januari 2025, van 16 tot 19 uur

Deelnamekosten Boost Camp: € 100/onderneming, 2 personen per onderneming.

4. INSCHRIJVING

Vul volgend Google-formulier in om uw project in te dienen:

https://forms.office.com/e/3jUzNkebYH

 

De kandidaten moeten eveneens de volgende documenten indienen:

-        Beknopte beschrijving van de onderneming, het proces, product/dienst, doelklanten, commerciële strategie

-        Enkele afbeeldingen van realisaties en/of installaties van de onderneming

-        Vereist financieel investeringsbedrag via OVO

-        Voorbereidend businessplan

-        Recente presentatie (pitch deck) in een Powerpoint- of pdf-bestand

-        Oprichtingsakte en inschrijvingsnummer in het handelsregister

-        Statuten en huishoudelijk reglement van de onderneming (afhankelijk van de vennootschapsvorm)

-        Jaarrekeningen van de drie laatste jaren samen met de verklaring van de accountant bij de presentatie

 

Mail deze informatie naar: geoffroy.mele@ovo.be

Zonder de vereiste documentatie wordt de kandidatuur verworpen.

 

Neem voor meer informatie contact op met

Geoffroy Mele: geoffroy.mele@ovo.be

Piero Mancardi: piero.mancardi@ovo.be

Een interview met de heer Mark Leysen, bestuurder bij Vanbreda Risk & Benefits, kernlid van OVO
Inspirerende getuigenissen
Een interview met de heer Mark Leysen, bestuurder bij Vanbreda Risk & Benefits, kernlid van OVO
03/10/2024
Een interview met de heer William Du Pré van Lotus Bakeries, kernlid van OVO
OVO calls, events & reizen
Een interview met de heer William Du Pré van Lotus Bakeries, kernlid van OVO
03/10/2024
Een verschil maken met OVO, een samenwerking van Miko Coffee en OVO
Een verschil maken met OVO, een samenwerking van Miko Coffee en OVO
22/08/2024

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.