OVO treedt op als accelerator en investeringsfacilitator voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en ondernemende non-profitbedrijven in Afrika. OVO biedt cruciale ondersteuning met uitgebreide begeleidingsprogramma’s zodat deze bedrijven zich kunnen ontwikkelen. OVO weet dat die bedrijven vaak worden geconfronteerd met financiële uitdagingen die verder gaan dan wat microfinancieringsdiensten doorgaans bieden, en wil deze kloof overbruggen door programma's op maat aan te bieden die tot investeringen kunnen leiden.
Om deze bedrijven op een holistische manier te ondersteunen, hanteert OVO een dubbele benadering die enerzijds bestaat uit groeicoaching en anderzijds coaching om hen investeringsklaar te maken. Het proces begint met groeicoaching om bedrijven te helpen hun activiteiten uit te breiden, hun aanwezigheid op de markt te vergroten, hun duurzaamheid te versterken en hun algehele prestaties te verbeteren. Deze fase legt de basis voor duurzame ontwikkeling en meer impact.
Vervolgens worden bedrijven gecoacht om potentiële investeerders doeltreffend aan te trekken. Deze coaching zorgt ervoor dat bedrijven over de essentiële elementen beschikken, zoals een robuust bedrijfsplan, degelijke financiële prognoses en een goede operationele voorbereiding. Na dit begeleidende proces onderwerpt het OVO-investeringscomité de bedrijven aan een strikte beoordeling. Indien positief, kent dit comité het label ‘OVO Certified: Investing for Change’ toe, dat verklaart dat de bedrijven klaar zijn om investeringen te ontvangen. Met dit certificaat kunnen bedrijven contact opnemen met OVO's netwerk van potentiële business angels. Belangrijk om weten is dat de eindbeslissing over investeringen berust bij de business angels, die dus zelf beslissen of ze al dan niet gaan investeren.
OVO integreert gepersonaliseerde coaching in een goed gestructureerd systeem om de groei van bedrijven te stimuleren. Dit systeem bevordert interculturele communicatie en vergemakkelijkt kennisuitwisseling tussen stakeholders. OVO fungeert als een platform voor de overdracht van expertise, vaardigheden, capaciteiten, waardevolle ideeën en beste praktijken van mensen met ervaring naar mensen die begeleiding en mentoring nodig hebben. Het hoofddoel van dit kennisoverdrachtsproces is het cultiveren van een omgeving die duurzaamheid ondersteunt, groei stimuleert en innovatie in de privésector in Afrika en België aanmoedigt. Deze systematische benadering van kennisuitwisseling wordt in verschillende stadia geïmplementeerd om een alomvattende en effectieve strategie te garanderen die alle betrokken partijen ten goede komt.
Daarnaast onderscheidt OVO zich door de implementatie van een uitzonderlijk internationaal ecosysteem dat toegewijde vrijwilligers, gerenommeerde bedrijven, kritische investeerders, invloedrijke ngo's, bereidwillige leer- en kennisinstellingen en ondersteunende overheidsinstanties samenbrengt. Deze strategische partnerschappen zijn van cruciaal belang voor het succes van de activiteiten van OVO. Hierdoor kan de organisatie de uitdagingen van de ‘missing middle’-sector effectief aanpakken. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van dit enorme netwerk, kan OVO entiteiten identificeren die moeten worden ondersteund. Met dit strategische selectieproces worden niet alleen aanzienlijke besparingen gegenereerd, maar groeit ook sneller het vertrouwen en de samenwerking tussen OVO en de bedrijven die het ondersteunt.
Voornaamste kenmerken van de OVO-aanpak:
- Hoofddoelstelling: OVO heeft tot doel kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) in Afrika te ondersteunen die in de ‘missing middle’-categorie vallen. Deze ondernemers worden geconfronteerd met aanzienlijke hindernissen qua toegang tot kapitaal, expertise en technologie, wat hun zinvolle initiatieven afremt. Op groei gerichte ondernemers hebben echter het potentieel om innovatie te sturen, start-ups in de sector te stimuleren, werkloosheid te verminderen en sociale welvaart binnen een land te bevorderen.
Doelbedrijven: OVO focust zijn inspanningen op Beninse kmo's met een sterke sociale en/of ecologische dimensie en die hun activiteiten willen ontwikkelen. Het maximale financieringsbedrag is vastgesteld op 50.000 EUR in de vorm van een lening met een rentetarief van 7% per jaar. De terugbetalingsvoorwaarden worden bepaald op basis van de financiële prognoses van het ontvangende bedrijf voor maximaal 5 jaar .
- Geografische dekking: OVO is actief in Benin, Rwanda, Senegal en Oeganda.
- Activiteitensector: OVO focust niet op welbepaalde sectoren, en staat dus open voor bedrijven uit allerlei sectoren. Wel essentieel in de voorgestelde bedrijfsideeën is het gebruik van duurzame technologieën, zoals het behoud van hulpbronnen, recycling en het verminderen van verontreiniging. Of ze moeten bijdragen aan de overgang naar een duurzamere samenleving of economie, bijvoorbeeld door toegang te bieden tot betaalbare gezondheidszorg of onderwijs door middel van technologie.