Afrika en Europa hand in hand op het 7de OVO-congres

Gepubliceerd: 08/12/2022

Op 22 november vond het 7de OVO-congres plaats.  Thema was dit keer ‘Africa and Europe hand in hand’. Een uitgelezen keur van sprekers wees op de grote uitdagingen waarmee Afrika geconfronteerd wordt, maar ook op de unieke kansen die het continent te bieden heeft.

 

Ervaren OVO-congresgangers waren het er roerend over eens, dit was het beste OVO-congres ooit. Alle elementen om er een succes van te maken waren aanwezig: topsprekers die duidelijk wisten waarover ze het hadden, een enthousiast publiek, een gezellige netwerkreceptie achteraf en een locatie om u tegen te zeggen.

 

Het congres vond inderdaad plaats in het nieuwe, vrij imposante hoofdkantoor van OVO-kernlid BNP Paribas Fortis. De eerste gast die door moderator Freddy De Mulder werd voorgesteld, was dan ook Herman Daems, voorzitter van de Raad van Bestuur van de bank en gastheer van de avond.  Hij stelde dat ontwikkeling, ondernemerschap en duurzaamheid niet gemakkelijk te combineren zijn, maar dat het dankzij technologie wel mogelijk is. Afrika kan sneller groeien zonder de ecologische problemen waar de westerse wereld mee te kampen heeft. Technologie moet dat mogelijk maken. De tweede spreker van de avond sloot zich daarbij aan. Luc Bonte, sinds 2008 voorzitter van de Raad van Bestuur van OVO,  stelde de vraag hoe we onze ecologische impact kunnen verkleinen en mensen toch een beter leven geven. Het antwoord zit vervat in de missie van OVO: het bevorderen van duurzaam ondernemerschap. Afrika heeft gelukkig het grote voordeel dat het een zeer jonge bevolking heeft, die nieuwe technologieën snel omarmt.

 

OVO viert 22ste verjaardag`

Het congres was tegelijk ook een beetje een verjaardagsfeest, want dit jaar viert OVO zijn 22ste verjaardag. Joris Totté, adviseur van de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, feliciteerde de organisatie voor zijn 22 jaar lange samenwerking met Afrikaanse ondernemers en loofde de vrijwilligers en partnerbedrijven. Hij wees er ook op dat investeren in dit jonge continent (60% van de bevolking is jonger dan 25) een enorme ‘return’ kan opleveren, zowel voor Afrika als voor Europa. En de enige weg volgens hem is door duurzaam ondernemerschap te steunen, want dat zorgt voor goede jobs en een leefbaar inkomen.  

Ifeyinwa Ugochukwy, CEO van de Tony Elumelu Foundation, leverde meteen het bewijs dat Afrikanen helemaal mee zijn met de nieuwste technologie. Als enige las zij haar speech af van een smartphone. En ook zij liet er geen twijfel over bestaan: ondernemerschap is dé oplossing voor de vele problemen zoals onder meer de groeiende ongelijkheid tussen rijk en arm. Afrika is het enige continent dat jonger wordt, per jaar zijn er daarom 12 miljoen jobs nodig,  nu komen er jaarlijks 3 miljoen bij. Ze noemde de jonge bevolking een tikkende tijdbom. Opmerkelijke quote: ‘wat er in Oekraïne gebeurt is vreselijk, maar in vele Afrikaanse steden is dat het dagelijkse leven’. Ondernemers, en dan vooral in de kleine en middelgrote ondernemingen, alle kansen geven om te groeien is volgens haar de beste oplossing, want zij vormen de ruggengraat van de economie en zij creëren de jobs.

 

Doel: de vrouwen

Een van de vorige sprekers had het al gezegd: 130 miljoen Afrikaanse meisjes tussen 6 en 17 jaar gaan niet naar school. Dat is een enorm potentieel. Cécile Billaux, van het Directoraat-Generaal Internationale partnerschappen van de Europeser Commissie, wees op de vele projecten en initiatieven die Europa uitrolt op het Afrikaanse continent. Een daarvan richt zich terecht specifiek op vrouwen: het Women Entrepreneurship for Africa, een programma dat trainingen organiseert voor onderneemsters en hen ook, al dan niet in samenwerking met andere partners, financieel steunt.  Uit de vele succesvolle voorbeelden die ze aanhaalde, kunnen we alleen maar besluiten dat Afrikaanse onderneemsters van aanpakken weten.  

 

 

And the winner is…

 Aan het eind van het congres werden, ter gelegenheid van de 22ste verjaardag van OVO, nog awards uitgereikt aan partnerbedrijven en vrijwilligers. Zij mochten geheel terecht een daverend applaus in ontvangst van de vele aanwezigen.

Het laatste woord geven we graag aan voorzitter Luc Bonte: “Dit was het beste congres ooit, met een een heel krachtig thema en sprekers die heel sterk uit de hoek kwamen. Vooral die uitspraak van Ifeyinwa over Oekraïne vond ik een heel marktante quote. Een ding is alvast duidelijk: Europa en Afrika moeten blijven samenwerken, op alle vlakken”. 

 

Marc Van de Velde

News from Napas
Inspirerende getuigenissen
News from Napas
19/02/2024
Boostcamp Benin 2024
OVO events & reizen
Boostcamp Benin 2024
15/02/2024
OVO impact in 2023
OVO Nieuws
OVO impact in 2023
24/01/2024

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.