Zet koffie-coöperatieven in Oost-Congo op weg naar financiële autonomie

Ongeveer 85% van de Congolese koffie wordt illegaal over de grens gesmokkeld. De kleine koffieboer zelf verdient hier nauwelijks iets aan. Dit project brengt deze koffie terug in het formele commerciële circuit. Tegelijkertijd verbetert de kwaliteit door de geoogste koffiebonen te verwerken in gedecentraliseerde micro-wasstations (MWS) die eigendom zijn van de boeren zelf. Rikolto werkt sinds 2014 met dit co-investeringsconcept, met veel succes. Steeds méér boerengroepen staan te trappelen om ook hun eigen wasstation op te starten.
Reeds ingezameld € 0
Gezocht budget € 10.000
ngo
Rikolto
Locatie
DR Congo
Thema
Landbouw & Voedingsnijverheid
Projectduur
2018 - 2021
Cofinanciering
DGD (Rikolto’s koffieprogramma), IFAD, 11.11.11, Koffieboeren zelf
Projectcode
10007
Co-investeer in een micro-wasstation om hoge kwaliteitskoffie klaar te maken voor de export

Doel: 

Rikolto wil zoveel mogelijk groepen van koffieboeren (een 100-tal per groep) de kans geven om een micro-wasstation op te zetten. De overkoepelende koffiecoöperatieve (Rikolto heeft er 4 opgestart in 2014) zal zo méér kwaliteitskoffie kunnen verzamelen om te exporteren, en dus ook sneller haar break-even-point bereiken.

 

Gevraagd budget via OVO: 


Donaties voor:

  • 2019: € 8.900 voor 1 micro-wasstation (100 boeren)
  • 2020: € 8.900 voor 1 micro-wasstation (100 boeren)
  • 2021: € 10.000 voor 1 micro-wasstation (100 boeren)

 

Maatschappelijke impact: 

De winsten van de koffie-export vloeien terug naar de kleinschalige koffieboeren. Zo kunnen zij een leefbaar bestaan opbouwen en hebben ze ook meer economische macht om te ijveren voor een beter en transparant business-klimaat bij de Congolese staat en bij hun private partners. Dit is een groot voordeel voor de vrouwen die via de wasstations de verwerking nu zelf voor hun rekening kunnen nemen.


Kernwoorden: 

  • Lokaal ondernemerschap 
  • Beter inkomen 
  • Kwaliteitsverhoging
  • Vrouwen