Franchisemodel moedigt ondernemerschap van rijstverwerkende vrouwen aan in Burkina Faso

In Burkina Faso is de artisanale productie van consumptierijst bijna volledig in handen van zo’n 16.000 vrouwen. Om een zo hoog mogelijk rendement te halen uit de verwerking van de ‘paddyrijst’, stomen ze de rijst meestal voor (‘riz étuvé). In 2014-2016 bouwde de UDERD (de Departementale Unie van Rijstverwerkende Vrouwen) in Douna een centrum voor de verwerking van rijst. Dit gebeurde mede dankzij de steun van Ondernemers voor Ondernemers. Vertegenwoordigsters van UDERD nemen sindsdien het beheer van het centrum in eigen handen en zorgen voor de verkoop van de verwerkte rijst. Deze vrouwen hebben bewezen dat ze echte dragers van de economische groei kunnen zijn.
Reeds ingezameld € 2.500
Gezocht budget € 25.000
ngo
Rikolto
Locatie
Burkina Faso (regio's Hauts Bassins en Cascades)
Thema
Landbouw & Voedingsnijverheid
Projectduur
2017 - 2018
Cofinanciering
DGD – 30%, Uneriz - 20%
Projectcode
10003
Keten van voorgestoomde rijst in het westelijke deel van Burkina Faso

Doel 

Dit project wil via een franchisemodel het ondernemerschap en het concurrentievermogen van de rijstverwerkende vrouwen aanmoedigen en ontwikkelen.

 

Gevraagd budget via OVO

Donaties gevraagd

  • 2019: € 32.050
  • 2020: € 27.050
  • 2021: € 25.000

 

Maatschappelijke impact 

De operationalisering van het verwerkingscentrum zorgde ook voor extra vragen, zoals: “Hoe kunnen we het ondernemingspotentieel van individuele rijstverwerksters en rijstproducenten laten ontluiken?” De nationale unie van rijstverwerksters in Burkina (UNERIZ) wil hiervoor een nieuw duurzaam businessmodel gebruiken, dat is aangepast aan de noden van de rijstverwerksters. Het nieuwe businessmodel zal er komen in co-creatie met de vrouwen, de paddyrijstboeren, kredietinstellingen, opkopers, Rikolto, ... In 2018 zal het bedrijfsmodel concreet worden uitgetest met een 10-tal rijstverwerksters.

 

Kernwoorden 

  • Rijst
  • Duurzaam ondernemerschap
  • Vrouwen
  • Lokale ketenontwikkeling