Senegal- ZEINA verzamelt stakeholders voor kwalitatieve en eerlijke landbouwproducten

Reeds ingezameld € 13.250
Gezocht budget € 18.500
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Senegal 2020
Locatie
Louga, Senegal
Thema
Landbouw & Voedingsnijverheid
Terugbetalingsduur
3 tot 4 jaar
Senegal – ZEINA (Gie)

Het bedrijf 

ZEINA bestaat sinds 2002 en is goed ingeburgerd in de regio Louga, waar het bedrijf al een aanzienlijk marktaandeel heeft. Het is daar bekend en erkend als een G.I.E (Groupement d'Intérêt Général).   

Een G.I.E. telt verschillende producenten uit dezelfde sector met soortgelijke activiteiten en projecten, waarbij de leden materiaal, kennis en andere middelen delen. Ze werken samen om hun economische activiteit te ontwikkelen, maar behouden hun onafhankelijkheid. ZEINA telt 192 producenten, van wie meer dan 60% vrouwen. De oprichter is Alliou Syll. 
 

Het businessproject 

De aanpak van ZEINA bestaat uit vier punten: 

 • Focus op de transformatie van landbouwproducten 
 • Marketing van hoogwaardige producten die voldoen aan de voedingsnormen 
 • Hoge kwaliteit van dienstverlening 
 • Marketing van producten tegen betaalbare en stabiele prijzen 

 

Waarom OVO gelooft in het project 

Door de samenhang tussen visie, strategie en actieplannen, aangevuld met een solide financieel plan met winstgevende groei heeft OVO veel vertrouwen in het management en het succes van ZEINA.   

De belangrijkste risico's zijn zeer beperkt:                                    

 • Lagere dan verwachte bedrijfsgroei, waardoor de geschatte terugbetalingsperiode zou kunnen worden verlengd van één tot maximaal twee jaar.      
 • Cyclische droogte in sommige regio's van Senegal. Dit risico wordt echter beheerst door het feit dat de producenten verspreid zijn over een groot geografisch gebied met verschillende klimatologische omstandigheden, afhankelijk van de regio en het jaar.     
 • Het project slaat op de uitbreiding van de productiecapaciteit ten opzichte van 2020.  De voordelen van ZEINA zouden echter kunnen helpen om een mogelijk gebrek aan financiering voor de uitbreiding te compenseren.  

 

Gevraagde investering   

De totale investeringen die nodig zijn voor het project bedragen 29,14 miljoen CFA (44,5 k €), gefinancierd door:

 • een bijdrage van ZEINA : 12,0 miljoen CFA (uit verschillende bronnen) = 41%
 • een bijdrage door een lening gefaciliteerd bij OVO van 17,14 miljoen CFA (= + - 26,2k €) = 59%


De investeringen en de door OVO gefaciliteerde leningen worden als volgt gestructureerd in twee termijnen en telkens tegen 7% rente:

 • het eerste jaar : 12,1 miljoen CFA (= € 18.500) af te lossen over vier jaar met een aflossingsvrije periode van 18 maanden voor de eerste terugbetaling van kapitaal (afhankelijk van de evolutie van ZEINA kan de terugbetalingsperiode worden teruggebracht tot 3 jaar) );
 • het 3e jaar : 5 miljoen CFA (= € 7.600) afhankelijk van het behalen van een aantal doelstellingen per einde jaar 2 van het plan en zal het onderwerp zijn van een afzonderlijk verzoek.
 

Statement 

De leden van ZEINA zijn leveranciers van agrarische grondstoffen, productverwerkers en verkopers. Dit stelt ZEINA in staat om de volledige waardeketen van de activiteit te controleren.  


Redactie door Georges Claes, OVO Portfoliomanager, vrijwilliger bij Ondernemers voor Ondernemers