Tanzania- Think Tank Investment biedt voedingsrijke gedroogde bonen, op een energie-spaarzame wijze klaargemaakt

Reeds ingezameld € 50.000
Gezocht budget € 50.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Uganda 2019
Locatie
Arusha, Dar es Salaam, Tanzania
Thema
Landbouw & Voedingsnijverheid
Terugbetalingsduur
vanaf 2020: 3 jaar
Think Tank Investment

Het bedrijf:

Think Tank Investment Ltd werd opgericht in 2019 door Leonard Shayo. De heer Shayo is een ervaren bedrijfsleider met meer dan 10 jaar ervaring in diverse bedrijven, o.a. in food processing, maar ook in internationale organisaties. 
 

Het Businessproject: 

Tti Ltd wil – als B2C project - een product verder ontwikkelen en commercialiseren: pre-cooked beans. Tuinbonen vormen een belangrijk deel van het dagelijks dieet in vele Afrikaanse landen en zijn een belangrijke bron van eiwitten. 
Traditioneel worden ze aangekocht op de lokale markt en erna urenlang gekookt, vaak op een houtskoolvuurtje. Met als dubbel gevolg, belangrijk verlies in nutritionele voedingswaarde en ongezonde leefomstandigheden door het houtskoolvuur. 
De afgelopen 9 maanden distribueerde TTi  reeds voorgekookte bonen in Tanzania (Dar es Salaam, Mwanza, Kilimanjaro, Arusha en Dodoma).  
De verkoopcijfers tonen aan dat er duidelijk vraag is naar voorgekookte bonen en dat het nodig wordt om een lokale fabriek op te richten, aangezien de vraag binnenkort groter zal zijn dan wat uit Rwanda kan worden geïmporteerd.  
Aangezien voorgekookte bonen in een 50e van de tijd kunnen worden bereid, met behoud van hun nutritionele waarden, en de bereiding een fractie van de gebruikelijke energie vergt, biedt TTi een handige en economische oplossing. 
Met een groeiende middenklasse die op zoek is naar makkelijk te bereiden voedsel en met grootafnemers die op zoek zijn naar goedkopere energieoplossingen, vormen voorgekookte bonen een aantrekkelijk alternatief.  
  

 

Waarom OVO gelooft in dit project: 

Door een mooie samenwerking tussen de small holder coöperaties, onder begeleiding van Rikolto,  en de commerciële partner Tti Ltd  realiseert men een korte keten, met een sterke focus op een aantal SDG’s : genderequality, een positieve bijdrage voor milieu en klimaat en een verzekerde toelevering van een hoogwaardig voedingsproduct voor de lokale bevolking (deels zelf als vervanging van import). 
Het is een economisch rendabel project met een sterke marketingaanpak. 
In een volgende fase wil men werk maken van een correcte verwerking van het organisch afval. 

 

Gevraagde investering :

Op basis van de huidige voorbereidingen wordt verwacht dat in kwartaal 3 kan gestart worden met de voorbereidende werkzaamheden voor het bouwproject en de tenders voor de aankoop van de machinerie.
Dit betekent dat men in kwartaal 4 hoopt de vooropgestelde lening door OvO uitbetaald te krijgen. Volgens de huidige timing kan de productie begin 2021 opgestart worden.
Op basis van het voorgelegde financieel plan is een financieringsvoorstel uitgewerkt voor een bedrag van 50.000 € aan een rente van 7 % .
De terugbetaling gebeurt in zes semestriële schijven van intrest en kapitaal over een periode van 3 jaar.

 

Statement :

Een extra versterkend element is de samenwerking tussen een commerciële partner, zijnde Tti Ltd, en de smallholder farmers, gegroepeerd in 2 coöperaties, onder begeleiding van de Belgische NGO Rikolto.