Tanzania - Avomeru produceert organische koudgeperste olie van avocado’s van Tanzaniaanse dorpsboeren

Reeds ingezameld € 13.750
Gezocht budget € 55.000
Oorsprong
ST4A Uganda 2021
Locatie
Tanzania
Thema
Agriculture & Food Industry
Terugbetalingsduur
2 jaar

Het bedrijf 

AVOMERU koopt laagwaardige avocado’s van boeren en maakt er zeer gewilde avocado-olie van. 
 

Het business project 

Avomeru verenigt boeren in coöperatieven en bouwt in de dorpen verwerkingsfaciliteiten die door verschillende boerencoöperatieven worden gebruikt. Daarna koopt het bedrijf de verwerkte olie rechtstreeks van de boeren tegen tarieven die vijfmaal hoger liggen dan de lokale marktprijs voor verse avocado’s. 
Het legt ook contacten met avocado-exporteurs zodat zijn voorraad van tweede kwaliteit wordt omgezet in kwaliteitsolie en dus niet verloren gaat. 
Na de olie bij de boerencoöperatieven te hebben ingezameld, verwerkt het bedrijf collectief die olie, verpakt ze en verkoopt ze in bulk aan cosmeticaproducenten als grondstof voor hun producten. 

Waarom OVO gelooft in dit project 

Jesse Oljange zocht een oplossing voor een groot probleem: de lokale avocado groeit er in overvloed maar wordt niet gebruikt. In 2017 begon hij daarom met Avomeru Ltd, een bedrijf dat avocado-olie produceert. 
Stap voor stap heeft hij zijn ervaring, organisatie en bedrijf ontwikkeld. Hij doet nu zaken met meer dan 8000 kleine boeren, vooral in de noordelijke hooglanden van Tanzania, maar hij breidt ook uit naar andere regio’s. 
Dankzij de ontwikkeling van deze activiteit draaide het bedrijf in 2021 break-even en genereert op zichzelf een positieve cashflow. 
Met de verdere professionalisering via programma’s om capaciteit te bouwen - die samen met de boerengroeperingen worden ontwikkeld - en het (her)planten van verbeterde variëteiten van inheemse avocadosoorten creëert het bedrijf een sterke basis voor de toekomstige ontwikkeling. Met dit project worden ook de bestaansmiddelen van duizenden kleine boeren en arbeiders aanzienlijk verbeterd aangezien ze een stabiel en gegarandeerd inkomen krijgen. 
Het bedrijf speelt dus in op enerzijds de nog steeds onderbediende (internationale) markt van avocado-olie en anderzijds een enorm productiepotentieel bij lokale kleine boeren. 
Tot slot heeft de stapsgewijze ontwikkeling van de afgelopen jaren het bedrijf een sterke economische en financiële basis gegeven. De organisatie is nu klaar voor haar verdere ontwikkeling en professionele en internationale uitbreiding. 

 

Gevraagde investering 

Een investering van € 55.000 voor seizoen ’22 en eenzelfde investering voor het jaar ’23 is vereist voor de uitbreiding van de drooginstallaties (= voorbereiding van het product vóór het persen) en vooral de ontwikkeling van opslagcapaciteit. De persmachine en raffinagecapaciteit dekken voorlopig de verwachte productiebehoeften voor ’22-’23. 
 

Sleutelwoorden:  

  • Lokale productie 
  • Minder afval 
  • Meer inkomen voor boeren 
  • Duurzaam 
  • Uitbreidingsmogelijkheden 

SDG's: 1,2,5,8,9,16,17