Senegal- Terra Nova richt zich op de duurzame modernisering van de groenteteelt, het hele jaar door

Reeds ingezameld € 13.500
Gezocht budget € 13.500
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Senegal 2020
Locatie
Louga, Senegal
Thema
Landbouw & Voedingsnijverheid
Terugbetalingsduur
3 jaar
Senegal – Terra Nova International SARL
Terra Nova richt zich op de duurzame modernisering van de groenteteelt, het hele jaar door

Het bedrijf 

Terra Nova International SARL werd in december 2018 opgericht om de groentewaardeketen in de regio Louga, Senegal, te moderniseren. Het geregistreerde bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Quartier Thiokhna in Louga, Senegal. De bezieler van de onderneming is Serigne Mbaye Camara - een gekwalificeerde tuinbouwexpert met meer dan 15 jaar ervaring als adviseur - die 100% van de aandelen bezit.  
 

Het businessproject 

Terra Nova wil de groentewaardeketen in de Louga-regio fundamenteel verbeteren door middel van technologische en ecologische  innovatie. Het project introduceert een duurzaam productiesysteem voor hoogwaardige groenten met behulp van pompen op zonne-energie, druppelirrigatie, organische mest en nieuwe rassen. De groenten worden het hele seizoen geteeld zodat de lokale gemeenschap het hele jaar door kan profiteren van een betrouwbare aanvoer van gezonde groenten tegen een betaalbare prijs. Er zullen verkoopcontracten worden afgesloten met groothandelaars die regelmatig lokale markten bedienen. 
 

Waarom OVO gelooft in dit project 

Het Terra Nova-team heeft de kennis en technische ervaring om de groentewaardeketen in de Louga-regio te moderniseren en een winstgevend bedrijf te creëren dat als model zou kunnen dienen voor naburige boeren. De nadruk op kwaliteit, duurzaamheid en technische innovatie is in lijn met de waarden van OVO.  

Hoewel de sociaaleconomische en maatschappelijke impact in de eerste fase bescheiden is (er wordt slechts 2 hectare grond bewerkt), geloven we dat het bedrijf kan uitgroeien tot een duurzame en succesvolle coöperatieve onderneming die de regio helpt haar talenten te behouden. Uit het financiële plan blijkt dat een investering in Terra Nova zeer winstgevend is. 

Gevraagde investering 

Volgens het financiële plan wordt de financieringsbehoefte berekend op 11.127.000 CFA (= + - 17.000 €), inclusief 6.262 K CFA voor investeringen en 4.865 K CFA voor werkkapitaal.

De financiering wordt verzorgd door 2.448 K eigen bijdrage (= 22%) en de onderneming vraagt 8.679 K (= 13.230 €) van OVO. OVO biedt een lening aan van € 13.500 tegen 7%, af te lossen in halfjaarlijkse termijnen voor rente en in jaarlijkse termijnen voor kapitaal.
 

Statement 

Het economische succes van Terra Nova gaat niet ten koste van het milieu. Het doel van het project is om de huidige slechte en verkwistende productiemethoden te vervangen door een systeem dat het milieu en alle belanghebbenden respecteert. 


Redactie door Georges Claes, OVO Portfoliomanager, vrijwilliger bij Ondernemers voor Ondernemers