Senegal - Start-up ECO-TRI draagt via afvalophaling bij aan een zero waste land

Reeds ingezameld € 9.000
Gezocht budget € 9.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Senegal 2020
Locatie
Senegal, Saint-Louis
Thema
Recyclage & Circulaire economie
Terugbetalingsduur
4 jaar (2021-2024)
Projectduur
2021

Het bedrijf 

De start-up ECO-TRI wint haar activiteiten uit de inzameling, sortering, behandeling en terugwinning van recycleerbaar afval. De Senegalese organisatie werd opgericht in 2018 en zette de eerste jaren vooral in op sensibilisering – aan de hand van bewustmakingssessies over afvalbeheer en sorteren – en de ontwikkeling van partnerschappen. Zo maakt ECO-TRI al deel uit van de ‘Unité de Coordination de Gestion’ voor een Senegal met zero waste. 
Vandaag wil ECO-TRI een stap verder gaan door ook afval in te zamelen, te verplaatsen en te sorteren.  
 

Het businessproject 

ECO-TRI richt zich in de eerste plaats op de inzameling van afval. Met driewielers – uitgerust met een container – halen de medewerkers afval op bij huishoudens, bedrijven en de openbare sector zoals universiteiten. Die variatie aan klanten zorgt ervoor dat ECO-TRI een constante stroom aan werk en inkomsten heeft.  
In een volgende fase wil de start-up ook afval sorteren.  

 

Waarom OVO gelooft in het project 

ECO-TRI deed uitvoerig onderzoek en stelde zich al kandidaat bij de universiteit en de stad om de afvalophaling van een district op zich te nemen. Ook legde het reeds contacten bij bedrijven en de schoonmaaksector. De medewerkers hebben al ervaring om afvaldiensten op te zetten.  En ondanks de voorzichtige houding van ECO-TRI zien de inkomstenprognoses er veelbelovend uit!  

Gevraagde investering 

De start-up investeerde eerder al eigen middelen om de opstartkosten te dragen.  

ECO-TRI vraagt een lening van € 9 000 om investeringen én werkkapitaal voor het eerstkomende jaar te dekken.
De terugbetaling is voorzien over een periode van 4 jaar in semestriele schijven met een eerste intrestbetaling weliswaar na 12 maand en een eerste kapitaalschijf na 18 maand.

 

Statement 

Naast een sterke overtuiging en bijzondere volharding, kan ECO-TRI ook erg betrouwbare prognoses voorleggen. De veelbelovende vooruitzichten zijn bovendien onderzocht en bevestigd door plaatselijke experten.  

 

Trefwoorden: 

  • ​sensibilisering  
  • afvalophaaldienst tegen betaling   
  • recyclage van ingezameld afval 
  • circulaire economie 
  • zero-waste