Senegal - De organisatie BASIF ondersteunt de lokale voedingsketen in de stedelijke randgebieden van Senegal met een distributieproject en een digitaal platform.

Reeds ingezameld € 49.000
Gezocht budget € 49.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
ST4A Senegal 2021 / Exchange Expertise
Thema
Landbouw & Voedingsnijverheid
Terugbetalingsduur
18 maanden

Het bedrijf

BASIF is een actor van de sociale en solidaire economie, opgericht om peri-urbane en plattelandsbevolkingen te ondersteunen bij het creëren van welvaart en bij te dragen aan de voedselzekerheid, door middel van initiatieven gericht op het bestrijden van werkloosheid en onder-tewerkstelling van jongeren en vrouwen.
ESPACE NDUGU, een product van BASIF, is opgericht met als doel de distributie en marketing van voedingsmiddelen en plantaardige producten te vergemakkelijken. Lokale groenten, fruit en specerijen worden op de markt gebracht via een origineel distributiemodel door een netwerk van moderne kiosken op te zetten, ondersteund door een online platform (www.espacendugu.com).
BASIF vergemakkelijkt ook de toegang tot de handel voor vrouwelijke voedselverwerkers en kleinschalige landbouwproducenten.
 

Het bedrijfsproject

Het BASIF -project (Espace Ndugu) maakt deel uit van een aanpak op drie niveaus:

 • Continuïteit : BASIF zal distributiekanalen onderhouden door een eerlijke prijs aan te bieden aan producenten in de verschillende sectoren (nu gevestigd in Casamance, Dakar, Kaolack, Mbour, Saint-Louis, Thiès). De kennis van het vakgebied en de nauwe relatie met kleine producenten is een onmiskenbare troef voor BASIF.
 • Originaliteit : Het marketingmodel van Espace Ndugu via franchisenemers is een innovatie voor de kleine of middelgrote distributiesector in Senegal. Dit model is al getest via de eerste franchisenemer-bedrijfjes : 20 in Thiès, 35 in Mbour. Dit model is bedoeld om individuen van alle sociale categorieën, hotels, restaurants en cateraars te bereiken.
 • De verandering : Het gebruik van informatietechnologie om bestellingen van klanten te activeren, leveringen aan het huis van de koper te volgen, betalingen via mobiele banktechnologie te vergemakkelijken, is in overeenstemming met de wens van Afrikaanse bedrijven en BASIF in het bijzonder.

Waarom OVO in dit project gelooft

Het Espace Ndugu-project maakt deel uit van een proces ter ondersteuning en ontwikkeling van:

 • toegang tot kwaliteitsvoedselproducten voor het hele land en voor alle sociale lagen 
 • ondersteuning van kleine lokale producenten met eerlijke inkoopcontracten voor
 • hun biologische productie-initiatieven 
 • het gebruik van korte toeleveringsketens en de promotie van seizoensproducten 
 • de verwerking van onverkochte producten in samenwerking met vrouwengroepen voor extra
   

Inkomensmogelijkheden ;

 • een opleidingsaanbod, gevolgd door een stabiele tewerkstelling voor jonge franchisenemers

 • het gebruik van technologieën om leveringsopvolging en betalingen te vergemakkelijken

Vereiste investering

Voor de uitvoering van de activiteiten van dit "Espace Ndugu" project plant BASIF een investering van 32. 000. 000 FCFA of afgerond 49.000 Euro voor :

 1. De aankoop van een bestelwagen, uitgerust met een koelsysteem, met een grote capaciteit om de gekochte producten van de producenten naar de brandpunten van distributie te vervoeren
 2. De aankoop van twee driewielers om de levering van producten aan kiosken (schorten) van brandpunten te vergemakkelijken
 3. De aankoop van 20 schorten en alle benodigde accessoires om 20 nieuwe vestigingen te starten

OVO faciliteert een lening van 49.000 € aan 7% terugbetaalbaar op 1,5 jaar in semestriele schijven met een graceperiode van 12 maand.
 

Trefwoorden:

 • Werkgelegenheid : jeugd en vrouwen
 • Voedselzekerheid
 • Milieuvriendeljk
 • Welvaartscreatie
 • CBO (community based organisation)

SDG's 1,3,5,8,12