Senegal - ADID is een vereniging die zorgt voor de inzameling, verwerking en verkoop van zuivelproducten voor boeren.

Reeds ingezameld € 5.700
Gezocht budget € 22.750
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
ST4A Senegal 2021
Locatie
Dahra, Linguère, Senegal
Thema
Landbouw & Voedingsindustrie
Terugbetalingsduur
4 jaar

Het bedrijf 

De ASSOCIATION FOR INTEGRATED AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT (ADID) wil boeren laten deelnemen en ten volle laten bijdragen aan de economische, sociale en culturele ontwikkeling van hun gebied. Deze vereniging is vooral actief in de melkproductie en -verwerking en de levering van veevoeder. 


 

Het business project 

ADID is actief in de melkproductie en -verwerking en de levering van veevoeder alsook in diergezondheid, coaching, opleiding, communicatie en belangenbehartiging voor boeren. 

Via de ophaling, verwerking en verkoop van zuivelproducten wil ADID economische en sociale doelstellingen bereiken voor de landbouwgemeenschap van Dahra, Linguère en omliggende gebieden. Zij zamelt melk in bij plaatselijke familiale producenten, verwerkt die tot yoghurt en verkoopt die lokaal door in verschillende verpakkingen, gaande van 125 ml tot 5 l. ADID heeft hierin een jarenlange ervaring. 

De vereniging telt 2.285 leden (1.029 mannen, 1.256 vrouwen), verdeeld over 13 dorpsafdelingen in het departement Linguère en heeft een ondersteunende afdeling in Dakar. Elke afdeling wordt geleid door een bureau dat wordt verkozen door de verantwoordelijken van de vereniging in hun gebied.  

 

Waarom OVO gelooft in dit project 

 • De lokale markt voor de verkoop van verse zuivelproducten is reëel en groeit. 
 • Consumenten tonen steeds meer belangstelling voor lokale kwaliteitsproducten. 
 • ADID produceert en verkoopt natuurlijke yoghurts met een versgarantie. Ze heeft hierin een gevestigde reputatie. ADID ziet toe op de naleving van de hygiëne- en gezondheidsnormen.  
 • De zakelijke en financiële plannen van ADID zijn gebaseerd op voorzichtige prognoses met het potentieel om te worden overtroffen. 
 • ADID geniet een gunstige commerciële en institutionele positionering en wordt bijgestaan door professionals die verenigingen ondersteunen.  De strategie wordt momenteel aangepast.
 • Het project heeft een sterke link met verschillende SDG's met een grote sociale impact. Het komt direct ten goede aan vrouwen en indirect aan hun gezinnen. 

 

Gevraagde investering 

Gevraagde lening: 22.750 euro (+/- 4.920.000 FCFA)  
Met de bij OVO aangevraagde financiering kan de koudeketen gedurende de hele cyclus worden verbeterd. Hierdoor kunnen de producten en voorraden beter worden beheerd naargelang de seizoenschommelingen en zal de verkoop van yoghurt indirect stijgen.   
De lening tegen 7% per jaar zal worden terugbetaald in 16 kwartalen.                                                                                                                 

Sleutelwoorden:  

 • Melkverwerking 
 • Inkomen genereren 
 • Empowerment van vrouwen 
 • Respect voor hygiëne 
 • Landbouwgemeenschap 

 

SDG's: 1, 2, 5, 7, 8, 10, 16 en 17