Rwanda- Croptech wil door een versneld drogingsproces de kwaliteit van de maisproductie verbeteren voor de lokale boerengemeenschappen . 

Reeds ingezameld € 12.000
Gezocht budget € 12.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Rwanda 2019
Locatie
Kigali, Rwanda
Thema
Landbouw & Voedingsnijverheid
Terugbetalingsduur
vanaf 2020: 4 jaar

Het bedrijf   


Croptech werd opgericht door Ir Thierry Shema, Ir Simon Kamanzi, Ir Maurice Binyebebe. De hoofdzetel werd in de loop van 2020 geregistreerd in Kigali.Zij starten met  een 6 tal arbeiders, een aantal motocyclisten, een verkoper en een accountant.   

 

Het businessproject  


Croptech plant 6 ton mais per dag te drogen. In het begin zullen 3 ‘Easy Dry M500’ draagbare drogers aangeschaft worden alsook een drietal gemotoriseerde ‘triporteurs’ ingeschakeld om deze te vervoeren. Elk van deze drogers zal bediend worden door 2 arbeiders. Bedoeling is om zo van boerderij naar boerderij, coöperatieve naar coöperatieve te rijden om terplekke de mais te drogen.    
Zonder deze snelle droging verliest de boer 15-20% van zijn productie.De prijs die gevraagd wordt voor het drogen, bedraagt 20 RWF/kg (17,5€/ton).   
In de maanden dat er niet gedroogd wordt zullen de triporteurs op andere lucratieve manieren ingezet (verhuurd) worden (30000 RWF) per week. Het is bedoeling deze investering permanent te laten renderen. In het totaal zijn deze inkomsten marginaal (10%) maar laten toe het onderhoud ervan te financieren.    

Waarom OVO gelooft in dit project   


Dit procedé van mechanische droging verhoogt ongetwijfeld de kwaliteit van de maisproductie die anders moet inboeten door aantasting met aflatoxines bij natuurlijke droging. Door de academische vorming van de drie oprichters en de ondersteuning van een lokale universiteit en de samenwerking met lokale ngo’s WFP en EUCORD geloven wij in het welslagen van dit project 

 

Gevraagde investering  


De totale investering bedraagt een 18M RWF (16000€) : 4500 € voor 3 drogers (aan te kopen in Kenia) ; 9000 € voor 3 nieuwe ‘triporteurs’ en 2500€ voor meetapparatuur en ander kleiner materiaal.  
Naast een verkregen ‘university grant’ in de grootorde van 10000 €, stelt OVO een lening voor van 12.000 € aan 7%, terug te betalen over een periode van 4 jaar in semestriële schijven met een grace-persiode van 12 maand voor een eerste schijf van 10% kapitaalsterugbetaling.  

 

Statement   


Ondanks de klassieke risico’s van een dergelijke startup hebben we er vertrouwen in dat deze jonge mensen dit project tot een succes zullen kunnen maken.