Oeganda- Tukole biedt gekwalificeerde arbeidskrachten toegang tot professionele dienstverlening via een online platform waar klanten gebruik kunnen van maken.

Reeds ingezameld € 15.000
Gezocht budget € 15.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
ST4A Uganda 2019
Locatie
Kampala, Oeganda
Thema
Dienstverlening
Terugbetalingsduur
1ste schijf vanaf 2021: 4 jaar
Tukole
Tukole biedt gekwalificeerde arbeidskrachten toegang tot professionele dienstverlening via een online platform waar klanten gebruik kunnen van maken.

Het bedrijf
 

Tukole is een start-up bedrijf in Kampala,  ondersteund door de lokale accelerator The Innovation Village . Om de Tukole-activiteiten te lanceren, financiert ‘The Innovation Village’ hen gedurende 3 jaar een beurs van $ 50.000 per jaar. Nassuna Phyllis wordt aangesteld als CEO van het bedrijf. Via een aandelenoptieplan kan hij na één jaar 5% aandelen verdienen, als de mijlpaal van 900 aansluitingen wordt gerealiseerd, en later nog eens 10% aan het einde van het derde jaar, wanneer 30.000 aansluitingen worden gerealiseerd.


 

Het businessproject
 

70% van de afgestudeerden van beroepsinstellingen blijft werkloos omdat hun vaardigheden niet overeenstemmen met de door de markt gevraagde vaardigheden, waardoor een gebrek aan vertrouwen  ontstaat  bij de klanten/werkgevers.

Tukole wil vertrouwen opbouwen tussen arbeiders en klanten in de markt door:
• een aanvullend klantgericht onderwijs te bieden
• de opleidingen bij de beroepsinstellingen te optimaliseren
• een platform te bieden om werkaanvragen te matchen met de aangeboden vaardigheden
• en zo de kwaliteit van het geleverde werk te verbeteren

 

Tukole zal de betalingsstroom tussen klanten en dienstverleners beheren, mits een commissie om
de operaties te financieren. De ambitie is om 300 dienstverleners in te zetten en binnen 3 jaar break-even te draaien.

Waarom OVO gelooft in dit project 
 

Via het initiatief wordt een groeiende gemeenschap opgebouwd van gecertificeerde en geschoolde arbeidskrachten. Het schept werkgelegenheid en garandeert betrouwbare prestaties voor de zakelijke klanten. Het biedt passend werk voor bekwame jongeren binnen een organisatiestructuur, die zorgt voor veiligheid en duurzaam gebruik van gereedschap en materialen.

 

Gevraagde investering
 

OVO verstrekt een lening in 2 delen, in overeenstemming met de mijlpalen in het aandelenoptieplan. In een eerste financieringsronde een lening van € 15.000 in jaar 1, waarvan 50% toegezegd wordt door het ‘OVO Acceleration Fund’. Als de mijlpaal van het eerste jaar is bereikt en ‘The Innovation Village’ ook in het tweede jaar subsidies blijft verstrekken, dan levert OVO het tweede deel van de lening, namelijk € 30.000.

 

Statement 
 

Naast OVO, wordt het initiatief ondersteund door ‘The Innovation Village’ in Kampala door middel van kantoorruimte en subsidies om de bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Tukole heeft deelgenomen aan het Sustech4Africa 2019-programma in Kampala en is gerangschikt in de TOP3.