Oeganda- Golden Rosa recycleert plastiek tot plantenzakjes

Golden Rosa is een kunststofverwerker van gerecycleerd materiaal. Het bedrijf startte in 2008 met het verdelen van zakjes voor plantenkweek. Sinds 2017 zijn ze operationeel als Golden Rosa limited. Het verzamelt plastiek afval, laat extern HDPE-granulaten aanmaken en produceert flakes, zakjes voor plantenkweek, vuilniszakken en kunststofvellen. Het telt 20 medewerkers. 
Reeds ingezameld € 20.000
Gezocht budget € 20.000
U kan online doneren via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). 
Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Uganda 2018
Locatie
Mukono, Uganda
Thema
Recyclage & Circulaire economie
Terugbetalingsduur
vanaf 2019: 2 jaar

Het business project

Golden Rosa wil groeien dankzij de integratie van de productie van granulaat en de uitbreiding van de capaciteit van blaasfolie. Dit leidt tot een verwerkingscapaciteit van 11 ton per maand, op jaarbasis een toename van 132 tot 528 ton. Het bedrijf voorziet vervolgens een jaarlijkse groei van zowat 10 procent. Het wordt bovendien een verdeler van granulaten en flakes (gemalen en gewassen afval).
 

Waarom OVO gelooft in dit project

Er wordt dagelijks 600 ton plastic gebruikt in Oeganda. Het is van cruciaal belang dat de recyclage-industrie dit aanpakt. Het inzamelen en sorteren is zeer arbeidsintensief zodat er naast de ecologische ook een grote sociale impact is. Golden Rosa beoogt tevens een samenwerking met het Endplasticwaste fonds (1,5 B$ op 5 jaar).

Gevraagde investering

Er wordt een investeringslening gevraagd van 20.000 euro, terug te betalen op 2 jaar. De lokale partners zorgen voor het nodige bedrijfskapitaal. De financiering is inmiddels rond dank zij de inbreng van het OVO Acceleration Fund, Rotary Club Beveren en Thierry Deflandre, hoofd van het Investeringsteam. 
 

Statement

Er is absoluut behoefte aan kunststofrecyclagebedrijven in Oeganda.
Golden Rosa is hiervoor zeer goed geplaatst.

 
 
 Foto: Elvis Ssemgowerere