Oeganda- Creative Farmers biedt een toegevoegde waarde aan de pluimveeketen door het uitbroeden van eigen bevruchte eieren tot eendagskuikens

Reeds ingezameld € 13.500
Gezocht budget € 13.500
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Uganda 2019
Locatie
Noord-Oeganda
Thema
Landbouw & Voedingsnijverheid
Terugbetalingsduur
vanaf 2020: 3 jaar
Projectduur
2020

Het bedrijf   


Creative Farmers Ltd. (CFL) is opgericht en geregistreerd in 2015 door Morris OKUTTA OPIO, Elizabeth AINEMBABAZI en Augustine THEMBO, maar is pas echt gelanceerd rond medio 2018. Het bedrijf is gevestigd in Lira, nabij het Alebtong District, Noord-Oeganda. 

Creative Farmers bevordert duurzame landbouw door zijn "geïntegreerde landbouw" voor de ontwikkeling van kleine boeren in het hele district. Dit behelst de teelt en het beheer van gewassen en bomen, het kweken van kleinvee en vissen, evenals het juiste gebruik van de beschikbare middelen die bij deze activiteiten zijn verkregen. CFL is geaccrediteerd en gecertificeerd om (tegen betaling) trainingen te geven aan boeren uit de naburige lokale gemeenschappen. 

 

Het businessproject  


De huidige focus van dit project ligt op de pluimveehouderij, de verkoop van biologische gele dooiereieren en kippenvlees van eigen (leg)kippen. Hun bedoeling is een eigen kippeneieren-broederij op te starten met een incubator en hatchery-installatie : een faciliteit waar kippeneieren onder kunstmatige omstandigheden worden uitgebroed tot één-dags-kuikens.  
De gebruikte technologie is weliswaar bekend in de ontwikkelde landen, maar nieuw in het noorden van Uganda. 

Waarom OVO gelooft in dit project   


De landbouwsector, met name de huishoudelijke productie en de micro- en kleine landbouwbedrijven, zijn belangrijk voor de ontwikkeling van Oeganda. De productiviteit ligt ver onder het potentieel en het inkomensniveau in de landbouw blijft extreem laag. CFL heeft een sterke focus op een aantal SDG's, zoals een hogere kwaliteit en zekerheid van voedsel, betere voeding en gezondheid, gelijkheid van mannen en vrouwen, werk dat geïntegreerd is in de bestaande landbouwactiviteiten en het optimaliseren van middelen en het verminderen van afval met een positieve bijdrage aan het milieu en het klimaat. 
Met dit project kunnen CFL en de boeren uit de buurlanden extra inkomsten genereren. 

 

Gevraagde investering  


De totale financieringsbegroting werd geraamd op 92 mio UGX, waarvan 63 mio UGX aan vaste activa : 23 mio  voor een incubator / 38 mio voor een transportmiddel / 2 mio UGX voor de electrische installatie. OVO stelt voor hiervan 90% te financieren : 56.7 mio UGX wat omgerekend tegen een koers van 4200 UGX per euro neerkomt op een bedrag van 13500 €. De rest van de begroting gaat naar werkkapitaal en wordt gefinancieerd door CPL zelf uit de casfflow van het bestaande bedrijf. De financiering van OVO wordt verstrekt o.v.v. een terugbetaalbare lening aan 7% op een termijn van 3 jaar in semestriele schijven met een grace-periode van 1 jaar voor de terugbetaling van de eerste kapitaalschijf. Statement   


CFL heeft een sterke focus op een aantal SDG's zoals hogere kwaliteit en veiligheid van voedsel, verbeterde voeding en gezondheid, gendergelijkheid, werk geïntegreerd in de bestaande boerderijactiviteiten en het optimaliseren van hulpbronnen en vermindering van afval met een positieve bijdrage aan het milieu en klimaat.