Oeganda- Akaboxi wil op een digitaal gecontroleerde manier zorgen voor de financiële inclusie van lokale boerengemeenschappen in Oeganda.

Reeds ingezameld € 42.000
Gezocht budget € 42.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Uganda 2018
Locatie
Kampala, Oeganda
Thema
Landbouw
Terugbetalingsduur
1ste schijf vanaf 2019: 4 jaar/ 2de schijf 2020: 4 jaar
Akaboxi
Akaboxi wil op een digitaal gecontroleerde manier zorgen voor de financiële inclusie van lokale boerengemeenschappen in Oeganda.

Het bedrijf                                                                                                                                            

Het Oegandese bedrijf Akaboxi Limited Company is opgericht op 6 augustus 2018. De hoofdzetel bevindt zich in Kampala, met ook vestigingen in het Sheema en het Kiryandongo district. Akaboxi wil op een digitale manier zorgen voor de financiële inclusie van lokale boerengemeenschappen. Het wil bovendien managementondersteuning bieden aan organisaties met telkens een 30-tal boerenfamilies.
 
De deelnemers zijn 95% vrouwen en 65%  jonge mensen. Akaboxi betekent letterlijk ‘Safebox’. De oprichters, ceo Businge Joshua Muleesi en financieel manager Sarah Athuaire Bariagyia hebben voor 50 miljoen Oegandese Shilling, omgerekend € 12.000 eigen middelen ingebracht. Het won in 2018 de ‘Sustainable Technology for Africa Award’ in Kampala.

 

Het businessproject

Akaboxi wil lokale boerenorganisaties, die verenigd zijn in een spaargroep, helpen de productie te verhogen en zo ook de spaarmiddelen. Deze ondersteuning is gebaseerd op vijf pijlers:
.    Het leveren van kwalitatief zaad- en plantgoed bij de start van het plantseizoen
.    Een grotere en makkelijkere toegang tot de kredietmarkt
.    Een handig en makkelijk digitaal systeem voor opvolging van het individuele spaargeld
.    Begeleiding bij de verkoop van landbouwproducten en training van ‘best practices’
.    Jobcreatie voor vooral jongeren en vrouwen
 

Sarah Bariagyia was vroeger credit officer bij Centenary Bank, de ‘leading micro finance’ bank in Uganda. In die functie werd ze geconfronteerd met de totale uitsluiting van kleinschalige boeren tot de financiële wereld.  Vijf jaar geleden is Sarah in haar eigen dorp in een bestaande spaargroep gestapt. Ze zag er de uitdagingen van slechte fysische bescherming van het moeilijk gespaarde geld, gender geweld in de gezinnen, gebrek aan betrouwbare overzichten van de spaarverrichtingen, …. Vanuit die vaststelling is gezocht naar een digitale oplossing voor de opvolging van de spaarverrichtingen, zodat de gespaarde gelden kunnen gestort worden op een bankrekening.  Samen met Joshua Muleesi, een IT specialist met software expertise, is men dan begonnen met de ontwikkeling van een praktisch digitaal platform.

Waarom OVO gelooft in dit project                                                                                                      

Akaboxi zorgt vooreerst voor rechtstreekse tewerkstelling in de uitbouw van hun eigen staf van 8 personen. Tot vandaag zijn Joshua en Sarah, met hun team, vooral actief om het dagelijkse leven van meer dan 500 boerenfamilies te helpen verbeteren.  Vanaf 2020 zal de focus eerder liggen op het verhogen van de kwaliteit van de levensstandaard  van de betrokken gezinnen,  dan op het uitbreiden van het aantal families.
Akaboxi wil ook in vluchtelingenkampen gelijkaardige projecten opzetten, wat veel kansen biedt voor de zelfredzaamheid van vele gezinnen. Het wordt daarbij ondersteund door het ‘Resilience Innovation Lab’ in partnership met ‘Save the Children’.


Gevraagde investering

Het eigen vermogen van Akaboxi is momenteel opgebruikt door de opstartkosten en de geboekte verliezen sinds haar oprichting in augustus 2018. Recente toekenning van grants van internationale fondsen hebben gezorgd voor nieuw bedrijfskapitaal. In 2019 werd via OVO €21.000, een eerste schijf van het gevraagde budget, verstrekt door ‘Close the Gap’ en het ‘OVO-Acceleration Fund’. Na doorlichting van de resultatenrekening door leden van het OVO-investeringsteam werd het oorspronkelijke businessplan grondig herzien en de focus op inkomsten verlegd van kwantiteit naar kwaliteit. Op beslissing van het investeringsteam wordt nu de tweede schijf van € 21.000 gevraagd voor de verdere ontplooiing. De terugbetaling van deze 2de schijf wordt opnieuw voorgesteld op 4 jaar aan 7% met een ‘grace period’ van 1 jaar.
 

Statement

Akaboxi is een krachtig project, dat al vele jaren met veel idealisme gedreven wordt door twee bijzonder professionele mensen.