Oeganda- African Clean Energy plant een fabriek voor huishoudelijke kooksystemen te bouwen in Noord-Oeganda.

Reeds ingezameld € 50.000
Gezocht budget € 50.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
Close the Gap
Locatie
Gulu, Oeganda
Thema
Energie
Terugbetalingsduur
3 jaar (2021-2024)
Projectduur
2021

Het bedrijf

African Clean Energy (ACE), opgericht in 2011, ontwerpt, produceert en verkoopt ACE One huishoudelijke fornuizen en is momenteel operationeel in Lesotho, Cambodja, Oeganda en Kenia. Het ACE One huishoudelijk kooksysteem biedt een geïntegreerde oplossing van hoge kwaliteit voor zowel thermische energie als elektriciteit die voorziet in de essentiële behoeften van huishoudens met een laag inkomen. Het verbindt ook klanten via een geïntegreerde smartphone app en tech platform maakt PAYGO mogelijk en het monitoren van het gebruik om gecertificeerde carbon offsets te verkopen. ACE's missie is om armoede uit te bannen op een platform van schone energie en smartphone technologie.
 

Het businessproject

Het bedrijf heeft een aanzienlijke trackrecord verworven in opkomende economieën en is goed gepositioneerd om de wereldleider in zijn markt te worden. In een oogopslag heeft ACE sinds de oprichting in totaal meer dan 5 miljoen euro aan inkomsten, 60.000+ verkochte eenheden, meer dan 200 werknemers die in 2021 bij het bedrijf zullen werken en een productiecapaciteit van 100.000 eenheden per jaar, met twee productiefaciliteiten in Lesotho en Cambodja.

Momenteel heeft ACE plannen om een fabriek op te zetten in Noord-Oeganda. Het opzetten van de fabriek is een belangrijke mijlpaal voor ACE om de roll-out in Oeganda en Kenia succesvol te implementeren tegen eind 2022. Deze productiefaciliteit zal ACE One systemen produceren en een continue voorraad leveren op de Oegandese en Keniaanse markt.

Waarom OVO gelooft in dit project

ACE is een scale-up en bouwt aan een bedrijfsmodel dat duurzame groei en verhoogde winstgevendheid en positieve impact mogelijk maakt. De schaalbaarheid van hun project is ook te danken aan een combinatie van eigen interne softwaretools, aangepast aan de context van de opkomende markt.
 

Gevraagde investering

ACE is op zoek naar financiering om de oprichting van de fabriek te ondersteunen. ACE is van plan Gulu (in Noord-Oeganda) te kiezen als vestigingsplaats voor de fabriek, en een pand te huren in het industriegebied van deze stad. Het verwachte budget voor het opzetten van de fabriek wordt geraamd op 140.000 euro en dekt de aanschaf van machines (50.000 euro), interne en externe personeelstijd, juridische kosten en locatiegebonden kosten. OVO stelt een lening voor van 50.000 euro tegen een rente van 7%, terug te betalen in halfjaarlijkse termijnen over een periode van 3 jaar en een uitstel van 12 maand voor de eerste kapitaalschijf.

 

Kernwoorden :

  • Innovatief
  • Schone energie
  • Smartphone technologie
  • Opschaalbaar

 

SDG’s : SDG 1, SDG 3, SDG 5, SDG 7, SDG 8, SDG 13 en SDG 15