Oeganda- Adapt+ gaat met duurzame kachels voor 'brandstof van de toekomst'

Adapt+ gelooft in ethanol, een derivaat van de suikerindustrie, als 'brandstof van de toekomst'. Daarvoor heeft het speciale ‘kachels’ aangemaakt die wegens de hoge importtaksen een derde tot de helft goedkoper zijn dan de ingevoerde oplossingen 
 
Reeds ingezameld € 20.000
Gezocht budget € 20.000
U kan wel nog online doneren via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). 
​Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Uganda 2018
Locatie
Kampala, Oeganda
Thema
Maakindustrie & dienstverlening
Terugbetalingsduur
vanaf 2019: 2 jaar

Het business project 

Adapt+, een project van ceo David Nkwanga (links op de foto) zet reeds vijf jaar in op energietoepassingen voor gezinnen. Omdat hout en houtskooloplossingen niet alleen schaars maar ook duur worden (en bovendien nefast voor de omgeving en bosfauna), heeft Adapt+ zich toegelegd op ethanol als ‘brandstof voor de toekomst’. Daarvoor heeft het speciale ‘kachels’ aangemaakt die wegens de hoge importtaksen een derde tot de helft goedkoper zijn dan de ingevoerde oplossingen 

 

Waarom OVO gelooft in dit project  

Ethanol is een bijproduct van de suikerindustrie en is dus een duurzaam hernieuwbaar energieproduct. Dankzij de lokaal geproduceerde kachels kan deze energiebron op grote schaal gehanteerd worden door een brede bevolking. Adapt+ wil met de oplossing ook een klimaatbewustzijn teweegbrengen met een sociale insteek dankzij een grotere voedselgezondheid, beter onderwijs en verzorging.   
 
 

Gevraagde investering 

Adapt+ kijkt uit naar een lening van 20.000 euro (aan 7% interest) met een terugbetaling verspreid over twee jaar, waarvan 5.000 euro na het eerste jaar en 15.000 na jaar 2. Het gaat om 7.900 euro voor de productiemachines, 1.700 euro voor de assemblage en 9.400 euro werkkapitaal. Adapt+ wil in de eerste 12 maaden 6.000 kachels en zo’n 420.000 liter ethanol vermarkten. Na 2 jaar wil het break-even draaien. 

Op dit moment staat de teller op 15.000 euro, waarvan 10.000 euro van het OVO Acceleration Fund komt.  Concreet zoekt Adapt+ nog 5.000 euro.  

 
 

Statement

Adapt+ is een mooi voorbeeld hoe Afrikaanse ondernemers dankzij innovatieve energie-oplossingen een sociaal betere context kunnen neerzetten die de lokale bevolking niet alleen helpt met goedkopere producten maar ook zorgt voor een groter klimaatbewustzijn en betere gezondheidszorg.  

Video met ceo David Nkwanga  - foto: Elvis Ssemwogerere