Oeganda - Vertical and Micro-Gardening (VMG) levert een concept aan voor stedelijke tuinbouw

Vertical and Micro-Gardening (VMG) is een Oegandese urban farming start-up in Kampala.
Reeds ingezameld € 50.000
Gezocht budget € 50.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Oeganda 2020
Locatie
Kampala, Oeganda
Thema
Landbouw & Voedingsnijverheid
Terugbetalingsduur
3.5 jaar (2021-2025)
Projectduur
2021

Het bedrijf

Vertical and Micro-Gardening (VMG) is een Oegandese urban farming start-up in Kampala. Het project werd opgestart in 2014 en is een volwaardige onderneming sinds 2017. Hun flagship product is “The Vertical Farm”: verticaal stapelbare kweekbedden, met een centrale composteerkamer om biologisch huishoudelijk afval te composteren. Die compost fertiliseert de gewassen op een organische manier met een lage impact.
 

Het businessproject

De missie van VMG is om stedelijke gemeenschappen of wijken de mogelijkheid te bieden om via het concept van ‘Vertical farming’ eigen voedsel te teelten en landbouwopbrengsten te creëren het hele jaar door.Daartoe verkoopt het bedrijf niet alleen de Vertical Farm, maar ook diverse benodigheden zoals aarde, planten, wormen en een betalende mobiele app voor instructies en advies.
De brutomarge is 44% en het bedrijf draait nu break-even. De doelstelling is om op te schalen met factor 4. De producten worden verkocht via filialen en geïnstalleerd via voorlichters, die ook het enige aanspreekpunt zijn voor de klanten voor eventuele terugkerende zaken. Ook wil het bedrijf zijn salesteam de komende 3 jaar uitbouwen van 6 naar 18.
 

Waarom OVO gelooft in dit project

VMG werd gecoacht van december 2020 tot maart 2021 door vier experten onder aansturing van Christiaan Thomas. De coaches waren onder de indruk van de professionaliteit van CEO Paul Matovu en zijn management Team. VMG draait momenteel al break-even, met een maandelijks salesvolume van 50 units.
Het groeipotentieel in combinatie met een sterk management biedt volgens OVO de mogelijkheid om op te schalen met een factor 4 à 5.

Gevraagde investering

VMG is op zoek naar een lening van € 50.000. Daarmee willen ze 2 nieuwe Vertical Farms toevoegen aan hun aanbod (een vrijstaande versie en een premium model), om vervolgens het concept uit te breiden naar andere steden en regio’s buiten Kampala. De lening wordt verstrekt aan een intrestvoet van 7%.
Terugbetaling is voorzien in semestriële schijven over een duurtijd van 3.5 jaar of mogelijk korter.
 

Kernwoorden :

  • stedelijke landbouwvorm
  • duurzaam door kleinschaligheid
  • gebruikmakend van bio-afval
  • Inkomensverhogend voor de medewerkers
  • Inkomensverhogend voor de gebruiker

 

Duurzame ontwikkelingsdoelen : focus op 11.12 en 13