Senegal - Maer vergemakkelijkt de toegang tot zonne-energie-installaties via kredieten

Reeds ingezameld € 26.175
Gezocht budget € 30.500
Oorsprong
SusTech4Africa Senegal 2020
Locatie
Fatick, Senegal
Thema
Financiering
Terugbetalingsduur
3 jaar (2021-2024)
Projectduur
2021
Senegal - Maer

Het bedrijf

MAER is een Senegalese spaar- en kredietverzekeraar die de toegang tot zonne-energie wil stimuleren voor de plattelandsbevolking in de regio Fatick. 
MAER heeft een Algemene Vergadering, Raad van Bestuur, Kredietcommissie en een Raad van Commissarissen. 
 

Het businessproject

Het MAER-project wil de komende 5 jaar 5.350 kredieten toekennen aan de plattelandsbevolking in de regio Fatick voor de aankoop van apparaten die gebruikmaken van hernieuwbare energie: zonnekits voor lampen en televisies, zonnekokers en verbeterde kachels. De toestellen garanderen een betere verlichting en telecommunicatie, en vergemakkelijken het bereiden van voedsel doordat er minder hout nodig is. MAER koopt de producten aan, en verkoopt en installeert de toestellen vervolgens door middel van een lening. 
 

Waarom OVO gelooft in dit project

De doelstellingen van het project zijn ambitieus, maar wel omschreven, gekwantificeerd en haalbaar. Ook het financiële plan is coherent, haalbaar en levensvatbaar.

De initiatiefnemers richtten in 2009 al een ngo op voor de ontwikkeling van  hernieuwbare energiebronnen. Bob Arfung, de ontwikkelaar van MAER, kan voortbouwen op meer dan 10 jaar ervaring met zonne-energie-installaties op het platteland en kent de dorpen in de regio ontzettend goed. Bijzonder veel mensen toonden al interesse, wat bewijst dat er voldoende 
potentiële klanten zijn en er een goede kennis is van de projectomgeving.

Gevraagde investering

De financieringsbehoefte van MAER is ongeveer € 45.500. Initiatiefnemer Bob Arfang voorziet zelf € 15.000, de overige € 30.500 wordt gefinancierd via een OVO-lening met een rente van 7% en een aflostermijn van 3 jaar. 
De terugbetaling vindt elke 6maanden of jaarlijks plaats, omdat de transactiekosten van Senegal naar Europa bijzonder hoog liggen. 
 

Statement

Dit project heeft niet alleen een sociale en ecologische impact, het is ook schaalbaar naar andere dorpen. 
 

Trefwoorden 

  •  alternatieve energie
  •  vermindering van houtkap
  •  milieuvriendelijk
  •  gebruik voor iedereen toegankelijk
  •  meer comfort voor vrouwen


Tegemoetkomend aan de volgende SDG's: 3, 7 en 13