Kameroen- Suzy Farms, Diversificatie landbouw als wapen tegen klimaatverandering in Kameroen

Suzy Farms Ltd werd in 2014 opgestart als ‘The Forgotten Green Heroes’, een project van milieu-activiste Dr Nvenakeng Suzanne Awung die de onderneming opstartte na een grootschalig onderzoek over de leefomstandigheden in en rond Molyko Buea, de regio in het zuidwesten van Kameroen. Het bedrijf wil de bevolking voorbereiden op een ingrijpende klimaatverandering met het inperken van voedselonzekerheid en armoede. Dankzij diverse economische agri-activiteiten zorgt het voor meer inkomsten bij de lokale gemeenschappen.  
Reeds ingezameld € 25.000
Gezocht budget € 25.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Diaspora Belgiƫ 2017
Locatie
Kameroen
Thema
Landbouw
Terugbetalingsduur
1ste schijf vanaf 2018: 2 jaar; 2de schijf vanaf 2019: 2 jaar

Het business project

 
Het business plan is heel realistisch opgesteld mede dankzij het voorafgaande pilootproject dat sinds 2014 loopt. Naast de teelt van diverse fruitsoorten zorgt Suzy Farms tevens voor de begeleiding van de lokale landbouwers zodat ze kunnen rekenen op een grotere oogst en hun producten beter kunnen vermarkten. Het bedrijf legt zich eveneens toe op het hoeden van pluimvee en varkens. Ook het kweken van vissoorten behoort tot de activiteiten.  
 

Waarom OVO gelooft in dit project
 

Het project heeft het potentieel van een groot lokaal multiplicatoreffect met een sterke socio-economische impact op de tewerkstelling en meer opbrengsten voor de lokale landbouwgemeenschappen en verdelers.   Het zorgt tevens voor meer voedselzekerheid waardoor de betrokken gemeenschap mede dankzij grotere inkomsten toegang krijgt tot het hogere segment van de Maslov-pyramide zoals toegang tot onderwijs en de opbouw van een veerkrachtig maatschappelijk netwerk. Bovendien is er een belangrijke focus op diversificatie als antwoord op de klimaatverandering.  

Gevraagde investering

Suzy Farms heeft in een eerste ronde in 2018 15000€ opgehaald door 11 businessangels. In 2019 werd in een tweede ronde 5000€ opgehaald via 3 businessangels en 5000€ door het OVO-Acceleration Fund.  
In totaal werd er 25000€ opgehaald van de door de onderneemster gedownsizede vraag naar 25000€. 
 
 

Statement 

Het initiatief is gedragen door een klein maar adequaat management team. Nvenakeng Suzanne Awung is de aangewezen persoon om het potentieel van dit project lokaal, regionaal en internationaal te realiseren.

Website: https://tfgreenheroes.blogspot.com

 

(foto Peter Mockers)