GEFINANCIERD : Akaboxi zorgt voor financiële inclusie Oegandese landbouwgemeenschappen

Het Oegandese bedrijf Akaboxi Limited Company is opgericht op 6 augustus 2018. De hoofdzetel bevindt zich in Kampala met vestigingen in het Sheema en het Kiryandongo district. Akaboxi wil op een digitale manier zorgen voor de financiële inclusie van lokale boerengemeenschappen. Het wil bovendien managementondersteuning bieden aan organisaties met telkens een 30-tal boerenfamilies.

De deelnemers zijn 95% vrouwen en 65%  jonge mensen. Akoboxi betekent letterlijk ‘Safebox’. De oprichters, ceo Businge Joshua Muleesi en financieel manager Sarah Athuaire Bariagyia hebben voor 50 miljoen Oegandese Shilling, omgerekend 12.000 euro eigen middelen ingebracht. Akaboxi telt 5 vaste medewerkers en twee coördinatoren om de organisaties te ondersteunen. Het won in 2018 de Sustainable Technology for Africa Award in Kampala. 
Reeds ingezameld € 21.000
Gezocht budget € 42.000
Locatie
Oeganda
Projectduur
2019 - 2023

Het business project


Akaboxi wil lokale boerenorganisaties, die verenigd zijn in een spaargroep, helpen de productie te verhogen en uiteindelijk dus ook de spaarmiddelen. Deze ondersteuning is gebaseerd op vijf pijlers: 

  • het leveren van kwalitatief zaad- en plantgoed bij de start van het plantseizoen
  • een grotere en makkelijkere toegang tot de kredietmarkt`
  • een handig en makkelijk digitaal systeem voor opvolging van het individuele spaargeld
  • de begeleiding bij de verkoop van landbouwproducten en training van best practices
  • de jobcreatie voor vooral jongeren en vrouwen


Een eerste pilootproject is 5 jaar geleden opgestart. De effectieve startdatum vond in  oktober 2017 plaats. Vandaag is het actief in 21 boerenorganisaties, goed voor in totaal 555 boerengezinnen. Binnen de 2 jaar hoopt Akaboxi op 120 organisaties. Financieel zijn de inkomsten van Akaboxi vooral gebaseerd op de marge bij het aanleveren van plantgoed bij het begin van het seizoen en de ontvangen tussenkomst voor het ondersteunen van de verkoop van de oogst op het einde van het seizoen. Eind dit jaar zou het naar verwachting break-even draaien.

website: www.akaboxi.com

foto Elvis Ssemgowerere

Waarom OVO gelooft in dit project


Akaboxi zorgt voor rechtstreekse tewerkstelling. Vandaag zijn Joshua en Sarah met hun team al actief om het dagelijkse leven van meer dan 500 boerenfamilies te helpen, wat op 2 jaar tijd kan uitbreiden naar 3.000 boerengezinnen. De target van 100 extra boerenorganisaties binnen de 2 jaar is op basis van het enthousiasme van de aangesloten organisaties haalbaar. Akaboxi wil tevens in vluchtelingenkampen gelijkaardige projecten opztten wat veel kansen biedt voor de zelfredzaamheid van vele gezinnen. Het wordt daarbij ondersteund door het Resilience Innovation Lab in partnership met Save the Children. 
 

Gevraagde investering


Het eigen vermogen van Akaboxi is opgebruikt om de nodige opstartkosten (en verliezen) te dekken. Recente toekenning van grants van internationale fondsen hebben gezorgd voor nieuw bedrijfskapitaal. Een opstart van een nieuwe groep kost 420€ aan digitaal materiaal en begeleiding. Om 100 groepen te lanceren is de komende 2 jaar bijgevolg 42.000€ investering nodig gespreid over 2 jaar. De financiering is rond dank zij het OVO Acceleration Fund in samenwerking met Close The Gap en Matthieu Boone

Statement

Akaboxi is een krachtig project dat gedreven wordt door twee bijzonder professionele mensen die met veel idealisme al vele jaren werken aan de voorbereiding van dit project.