Oeganda - AMWHTA bevordert duurzame en rendabele bijenteelt met opleidingen

Reeds ingezameld € 10.000
Gezocht budget € 10.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Oeganda 2020
Locatie
Oeganda, Arua
Thema
Landbouw & Voedingsnijverheid
Terugbetalingsduur
3 jaar (2021-2024)
Projectduur
2021
AMWHTA bevordert duurzame en rendabele bijenteelt met opleidingen

Het bedrijf 

Arua Market Women Honey Traders Association – kortweg AMWHTA – verzamelt sinds 2015 honing van 350 imkers in de West-Nijl regio. De organisatie verwerkt de honing tot drie producten: bijenwas, honing en propolis. Vervolgens verkoopt AMWHTA die producten in bulk aan handelaars in Oeganda. AMWHTA is sinds 2019 gecertificeerd door het Uganda National Bureau of Standards (UNBS).  

 

Het businessproject 

AMWHTA staat in voor het volledige productieproces: imkers identificeren en opleiden, hen van het juiste materiaal voorzien, de honing inzamelen, kwaliteitscontroles, de ruwe honing transporteren naar de eigen site waar het correct verwerkt, verpakt en bewaard wordt, en tot slot de verkoop en levering aan groothandelaars.  
Naast een hoge kwaliteit van de producten, garandeert AMWHTA ook een consistente productie en levering aan een eerlijke prijs.  
 

Waarom OVO gelooft in dit project   

Honing is een cruciaal product voor de gezondheid van de Oegandese bevolking: het is dé natuurlijke suikerbron. Maar AMWHTA heeft ook oog voor het sociale aspect. Zo voorziet de organisatie opleidingen voor de 350 bijenhouders. Daarnaast krijgen de imkers cashew en andere  boomzaailingen zodat de bijen voldoende voedsel hebben om honing te produceren. Op die manier hebben de 350 imkers – voornamelijk vrouwen – een stabiel inkomen.  

AMWHTA trekt tot slot ook de duurzame kaart: het beperkt het gebruik van chemicaliën om verontreiniging van de honing en bijensterfte te voorkomen. Daarnaast wil de organisatie investeren in nieuwe machines voor honingextractie die de verspilling van honing terugdringen met 20%.  

 

Gevraagde investering 

Om de rauwe honing te vervoeren van de imkers naar de eigen site, heeft AMWHTA een degelijke pick-up truck nodig die bestand is tegen de slechte wegen. Vandaag gebruiken ze motorfietsen, al is dat niet efficiënt. AMWHTA brengt zelf 5.000 euro in voor de aankoop van de pick-up truck en vraagt een lening van €10.000, het resterende nodige bedrag. OVO zoekt impact angels die een lening willen verstrekken met een rentevoet van 7% en een aflostermijn van 3 jaar.  


Statement 

Op dit moment is AMWHTA volledig operationeel, zonder dat daar leningen voor nodig zijn. De voorspelde financiële groei en resultaten zijn bovendien realistisch.  

Het project heeft een positieve duurzame en sociaaleconomische impact: het geeft kleine boeren, vooral vrouwen, een inkomen uit de honing. De CEO van het bedrijf, Jackson Jurua, heeft bovendien een sterke professionele reputatie. 
 

 Trefwoorden: 

  • ​Duurzame bijenteelt 
  • Stabiel inkomen voor 350 lokale boeren  
  • Opleidingen  
  • Kwaliteitsvolle productie aan eerlijke prijzen