Wederzijdse uitwisseling van kennis en knowhow staat centraal

Ondernemers voor Ondernemers (OVO) kan terugblikken op een geslaagde eerste editie van de OVO Business Club Africa. De meer dan 100 aanwezigen konden de pitches van de 10 Afrikaanse - door OVO ondersteunde - ondernemers ten zeerste smaken. Dit evenement vond plaats op maandag 9 maart 2020 bij Roularta Media Group in Zellik.


Deze Afrikaanse ondernemers verbleven enkele dagen in België in het kader van het ‘Circulair Coaching Programma’. Om de Sustainable Development Goals (SDG's) te bereiken, zullen ondernemers wereldwijd hun krachten moeten bundelen om de globale uitdagingen aan te gaan. Wederzijdse uitwisseling van kennis en knowhow staat hierbij centraal.


Focus op duurzaamheid

Met het ‘Circulair Coaching Programma’ zetten UHasselt, VITO en OVO samen een eerste stap om deze uitwisseling te faciliteren en duurzaam ondernemen te bevorderen. Duurzame Afrikaanse startups en scale-ups volgden een programma met focus op circulaire economie en duurzaamheid. Interactie met Belgische ondernemers en coaches met diverse achtergronden zorgt voor de uitwisseling van kennis en ervaring in verschillende richtingen.

De OVO Business Club Africa beoogt hetzelfde. Door Afrikaanse en Belgische ondernemers en investeerders samen te brengen, stimuleert OVO creativiteit en innovatie bij alle betrokken partijen. Zo inspireren Afrikaanse ondernemers Belgische bedrijven en ondernemers met hun innovatiekracht. Zij beheersen immers het creëren van meer welvaart met minder inbreng en het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen.


Impactvolle groei stimuleren

OVO steunt reeds enkele jaren Afrikaanse ondernemers door middel van sociale leningen en zakelijke kennis voor goed bestuur en beheer van hun lokale bedrijven. Gezien de heersende Afrikaanse situatie voor micro- en kleine ondernemers hebben zij doorgaans weinig tot geen toegang tot kapitaal, expertise en technologie. Dit belemmert de lancering van waardevolle, veelbelovende initiatieven van lokale ondernemers. In reactie hierop heeft OVO een proces ontworpen om initiatieven met impactvolle groei op te sporen en te ondersteunen.  

OVO organiseert elk kwartaal een 'boostcamp' dat de bedrijfsideeën van geselecteerde Afrikaanse ondernemers en hun ervaringen versterkt. De gastlanden tot nu toe zijn Rwanda, Oeganda, Senegal en België (voor de Afrikaanse diaspora). Na het 3 dagen durende boostcamp wordt de samenwerking op afstand voortgezet. De Belgische OVO-experts werken vervolgens samen met deze ondernemers om het bedrijfsmodel te optimaliseren en een ambitieus maar haalbaar businessplan te ontwikkelen met een degelijk financieel plan. Het duurt gemiddeld zes maanden om het project investeringsklaar te maken. Na de investering volgen toegewijde OVO-deskundigen de groei van de onderneming verder op en houden ze regelmatig toezicht op die groei. Zo werken we samen aan het behalen van wederzijds succes!

Volgende Afrikaanse ondernemers deelden met plezier hun businessmodel met de aanwezigen:
1. BAG Innovation (Rwanda): Digitaal platform dat de academische wereld en het bedrijfsleven met elkaar verbindt  
2. Netot Lab (Rwanda): Slimme gasmanager  
3. Crop Tech (Rwanda): Zonne-energie 'droogdiensten' voor maïsboeren 
4. Rena Beverages (Oeganda): dranken op basis van hibiscus  
5. Clinic Master (Oeganda): Digitale hulpmiddelen om het beheer van ziekenhuizen te optimaliseren
6. Tukole UG (Oeganda): online marktplaats voor bedrijven en diensten  
7. Akaboxi (Oeganda): Digitale financiële inclusie  
8. Trautbuck Energy (Oeganda): Biobrandstofmachines en -training  
9. Innovex (Oeganda): Monitoring van zonnepanelen 
10. EA Fruits (Tanzania): Professionele aanpak van fruit- en groententeelt en distributie

Ondersteun Afrikaanse ondernemers

OVO bestaat voornamelijk uit Belgische bedrijfsleiders en Business Angels die onbaatzuchtig hun tijd en middelen geven om Afrikaanse ondernemers te helpen bij het opstarten en laten groeien van hun lokale bedrijven in hun land.  
Bent u geïnteresseerd in één of meerdere projecten en wilt u graag een Sociale Business Angel worden of uw expertise ter beschikking stellen, laat ons dan zeker iets weten via bjorn@ovo.be.

Als dit niets voor u is maar u hen toch wil steunen, dan kan u altijd een bijdrage storten aan het OVO Acceleration fund op rekeningnummer  BE10 0000 0000 0404 met de gestructureerde code ***018/0530/00002*** Elke gift is welkom.

Tekst: Laura Verbeken