Zorgt meer ondernemerschap in het zuiden voor minder migratie?

"Migranten zijn de grootste ondernemers"

We moeten ons geen illusie maken, migratie zal blijven, nog versterken zelf, maar  is ook een opportuniteit. Lokaal ondernemerschap stimuleren is echter een must voor meer welvaart, gezondheidszorg en opleiding. Dat was de algemene teneur op de OVO-conferentie: ‘Zorgt meer ondernemerschap in het zuiden voor minder migratie?’

 

OVO-voorzitter Luc Bonte stelde het meteen scherp: “Migratie van zuid naar noord zal de komende decennia niet afnemen, maar vooral toenemen.” Volgens studies zal de uittocht pas afremmen op het moment dat het gemiddeld jaarlijks inkomen het peil van 8.000 tot 10.000 dollar haalt. “Tot zolang blijft de aantrekkingskracht van rijkere landen erg groot”.  Dat beaamde ook VOKA-gedelegeerd bestuurder Hans Maertens: “‘Economische migratie is zo oud als de wereld. Mensen zijn altijd verhuisd naar plaatsen waar het beter was.” Meer nog, ‘Migranten zijn de grootste ondernemers’, aldus Eugenio Ambrosio, regionaal directeur van de International Organisation for Migration (IOM).

Grote digitaliseringsgraad

VUB-professor Jonathan Holslag vond dat ondernemerschap stimuleren niet veel zoden aan de dijk zal zetten. “Het probleem is dat er in Afrika totaal geen industrialisering is. In tegenstelling tot de rest van de wereld telt het hele continent amper 900 robots.” Sinds 2012 is het bruto nationaal inkomen zelfs elk jaar gedaald tot 2.100 dollar. “Velen hebben smartphones, de digitaliseringsgraad is groot, maar die moet wel gepaard gaan met traditionele connectiviteit: goede wegen en transport.” Tegelijk relativeerde Jonathan Holslag het migratieprobleem: “Van de 1,4 miljard Afrikanen trekt slechts een fractie weg.” Dat vond ook Laura Palatini, IOM-chief of mission Belux. “We horen te veel over tragedies, te weinig over feiten.” Migratie draait om 3% van de wereldbevolking, maar zorgt wel voor 10% van het bruto nationaal inkomen. Jaarlijks vloeit via de Diaspora bijzonder veel geld naar het thuisland.

Brain drain

“Economische ondersteuning zal de migratie niet stoppen, maar moet wel gebeuren om een land te ontwikkelen, om ‘brain drain’ te voorkomen,” vertelde Jean-François Maystadt, associate professor van de Universiteit van Antwerpen. Maar Hans Maertens wees er op dat we die brains wel nodig hebben: “De komende vijf jaar gaan 350.000 Belgen op pensioen, terwijl er slechts een instroom is van 250.000.” Tegelijk stelde hij “dat ondernemerschap Afrika zeker zal helpen. Het is misschien ‘too litttle, too late’, maar we moeten er zeker voor gaan.”Opleiding, politieke stabiliteit en transparantie zijn daarbij echter onontbeerlijk. Assita Kanko, oprichtster van Polin kaartte de ongelijkheid tussen man en vrouw aan maar “er is een ontzettend groot potentieel in Afrika. We moeten gewoon een ander imago tonen van Afrika.” Volgens haar is het echter de vraag of ondernemerschap wel zal leiden tot meer respect, tot meer eerbied.


Opleiden en ontwikkelen

Een verademing was het verhaal van de Belgische onderneming Denys uit Wondelgem, dat bijzonder actief is in Afrika. De specialist in pijpleidingen en infrastructuur heeft een omzet van 370 miljoen euro en 2.500 werknemers waarvan ruim een derde afkomstig is uit Afrika. “We moeten Afrikaanse managers opleiden en hen de kans geven zich te ontwikkelen. Europeanen zijn immers veel te duur en er is geen enkele reden dat goed opgeleide en gevormde Afrikanen niet de taken van onze expats kunnen overnemen. Dit is reeds het geval voor 50% van de hogere functies, vertelde algemeen directeur Bruno Geltmeyer.

“Zowel gast- als thuislanden moeten werk maken van het managen van de economische migratie. Lokaal ondernemerschap stimuleren is bijzonder belangrijk en zal ook een middenklasse creëren die regeringen zal aanzetten tot goed bestuur en minder corruptie,” vatte moderator en OVO-medewerker Freddy De Mulder samen. “Kennisoverdracht en financiering zoals dat gebeurt bij Ondernemers voor Ondernemers kunnen daar zeker bij helpen.”

De OVO-conferentie vond plaats in het auditorium van BNP Paribas Fortis in Brussel waar ruim 200 toehoorders opdaagden.

Een talrijke opkomst. (Foto’s: Peter Mockers)