Het Oegandese Innovex, gespecialiseerd in dataverwerking en monitoring van zonne-energiesystemen, heeft een financieringsdeal gesloten met vier Belgische ondernemers. De overeenkomst werd gefaciliteerd door OVO.
Akaboxi, dat kleine landbouwgemeenschappen een digitaal systeem aanreikt voor financiële inclusie, wint de eerste SusTech4Africa award in Oeganda. Daarmee opent OVO de toegang tot ruimere kennisoverdracht en een sociale lening.
OVO faciliteert een financieringsovereenkomst met het Oegandese bedrijf AML, gespecialiseerd in labomateriaal. Met de financiële injectie wil AML zelf een laboratorium oprichten voor microbiologische analyse.
Een driedaagse inspiratietoer langs Oegandese startende ondernemers en scale-ups in Kampala zorgt voor geanimeerde, bevlogen en bijwijlen verrassende encounters. Creativiteit wordt gecombineerd met een bijwijlen bevolgen aanpak met heel wat motivatie. Deze ondernemers hebben een missie.
We moeten ons geen illusie maken, migratie zal blijven, nog versterken zelf, maar is ook een opportuniteit. Lokaal ondernemerschap stimuleren is echter een must voor meer welvaart, gezondheidszorg en opleiding. Dat was de algemene teneur op de OVO-conferentie: ‘Zorgt meer ondernemerschap in het zuiden voor minder migratie?’
Op de OVO-conferentie in Brussel werd de ‘Ondernemers voor Ondernemers’ Award uitgereikt aan het bedrijf EA Fruit Farm uit Tanzanië. De jury erkende EA Fruits als het beste project van de 3 genomineerden ‘omdat het concept makkelijk kan gekopieerd worden en aldus de verduurzaming van de lokale economie kan bewerkstelligen’.
De koffie van Kawa Kabuya is de lekkerste die je in de DR Congo kan vinden, en dat is deels ook te danken aan Ondernemers voor Ondernemers. En natuurlijk ook aan Vredeseilanden/Rikolto die het koffieproject in Oost Congo in 2014 opstartten.
Sinds enkele jaren steunt Umicore “IngénieuxSud”. Studenten van de Université Catholique de Louvain (UCL) werken een heel academiejaar samen met studenten uit Afrika, Zuid-Amerika of Azië aan een duurzaam project dat een oplossing biedt voor de noden van de lokale bevolking.
Duurzame waarde creëren, dat is niet alleen de doelstelling van Umicore, maar ook die van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) als het gaat om de ondersteuning van de koffieboeren in Ecuador: zorgen dat de boeren een eerlijke kans krijgen in hun strijd tegen het klimaat, de ontbossing, de vergrijzing en alle andere maatschappelijke uitdagingen die op de wereld afkomen.
Pedro Masamuna, die met Worldwide Solidarity for Education (WSE) deelnam aan de OVO contest SusTech4Africa, heeft de eerste school uitgerust met zijn technology kit. Het gaat om de Likuni Boys Secondary School in Malawi.
Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, wil de banden met Ondernemers voor Ondernemers sterker aanhalen en roept ondernemers ook op om OVO te steunen.
De drie winnaars van ‘SusTech4Africa’ zijn bekend. MNB overtuigde de jury en kaapt zo de hoofdprijs weg. De start-up wil de import van paddenstoelen in Rwanda terugdringen door ze zelf door lokale koffieboeren te laten kweken met koffiepulp. “Zo hebben landbouwers het hele jaar door een inkomen en wordt de koffie cyclus gesloten”, klinkt het besluitvaardig.
Solarly is een van de drie winnaars van ‘SusTechAfrica’. Jean-Grégoire Orban de Xivry zet volop in op zonne-energie om een antwoord te bieden op de enorme vraag naar elektriciteit in Afrika. Daarvoor ontwikkelde hij een handige, budgetvriendelijke energiebox.
Tijdens het event ‘SusTech4Africa’ werden drie Afrikaanse start-ups uit België gelauwerd. Zij worden verder begeleid, krijgen heel wat kennisoverdracht en een sociale lening tot 100.000 euro. Het gaat om een organisatie van OVO in samenwerking met Thomas More, VITO en the African Diaspora Projects Initiative.
Naast zijn NGO- en B2B-modellen richt OVO een investeringsfonds op. Momenteel voert de organisatie onderhandelingen met de Koning Boudewijnstichting om er het fonds eventueel onder te brengen.
“Sinds vijf jaar geef ik rechtstreeks leningen aan ondernemende mensen in het Zuiden,” vertelt Freddy De Mulder. Hij was tot 2008 CEO van Opel Antwerpen en later leidde hij de verkoopoperaties van General Motors in 25 Europese landen. “Met een investering van 20.000 euro kan je aan duizenden mensen een beter leven geven en hun toekomst verzekeren."
Siemens is al sinds 1976 actief in Afrika. CEO André Bouffioux ging er voor het eerst naartoe voor zaken in 1993. “Je kan alleen ondernemen in een land of gebied dat je waardeert en waarvan je de mogelijkheden inziet. Zodra je beseft dat er in Afrika een grote markt, veel goede wil, degelijk onderwijs en positief ingestelde ondernemers zijn, kan je er zaken doen.”
Al jaren investeert de Vlaamse 3D-printing-pionier Materialise in duurzame projecten in het Zuiden. Een ervan is African Drive, waarmee CEO Fried Vancraen en zijn kompanen veilig en stipt openbaar vervoer bieden aan de Beniners. Het project loopt op wieltjes, mede dankzij de hulp van OVO.
“We investeren in duurzaam ondernemen." Miko voegde deze zin meer dan 10 jaar geleden toe aan zijn missie. Vandaag overtreft het resultaat de stoutste verwachtingen van de Kempense koffiebrander. En daar zit ook Ondernemers voor Ondernemers voor iets tussen.
Via de wedstrijd 'Sustainable Technology for Africa' (SusTech4Africa) willen OVO, VITO, Thomas More en The African Diaspora Projects Initiative duurzaam ondernemerschap in Afrika stimuleren. Heb jij een idee voor een sociale onderneming in Afrika, of voor een duurzaam product? Wil je dit verder uitwerken maar weet je niet waar te beginnen? Dan is deze wedstrijd je op het lijf geschreven.
“De kledingsector staat al een tijd onder druk, evenals de rendabiliteit. De concurrentie is bikkelhard en de veranderingen volgen elkaar pijlsnel op. Toch blijf je als ondernemer verantwoordelijk om het welzijn van de mens – klanten, medewerkers, leveranciers – te verbeteren. Zo zie ik het tenminste”, vertelt Dirk Perquy, die het Belgische kledingbedrijf Terre Bleue leidt.
“Dit is helemaal wat wij nodig hebben,” antwoordde de decaan van de Antwerp Management School (AMS) Paul Matthyssens enthousiast toen Ondernemers voor Ondernemers-vrijwilliger Hugo Van de Cauter hem eind vorig jaar voorstelde om samen te werken.
Voor het vijfde jaar op rij steunt Co-valent, het vormingsfonds van de sector chemie, kunststoffen en life sciences, projecten in het Zuiden. Co-valent wordt beheerd door de vakbonden en door Essenscia als werkgeversfederatie. Ondernemers voor Ondernemers treedt op voor Essenscia, onder meer dankzij de bemiddelende rol die voormalig personeelsdirecteur Leo Scheers speelde. “Een covalente binding is een intense binding tussen atomen”, begint hij enthousiast uit te leggen.
Rony Inslegers was tot 2004 Head of Service Departments bij C&A. In 2009 werd hij consulent-vrijwilliger bij CFP, zoals Ondernemers voor Ondernemers toen nog heette.“Onze missie is iets waar ik sterk in geloof. Naar verloop van tijd werf je niet gewoon fondsen, maar bied je echt een dienst aan.”
Don Bosco-scholen vind je over de hele wereld. Ze werken volgens het pedagogisch project van de Italiaanse priester, filosoof en pedagoog Giovanni Bosco die in de 19de eeuw zijn roeping vond in het opvangen van jonge criminelen en ex- gevangenen in Turijn. Hij gaf hen een thuis, een opleiding en begeleidde hen naar werk.
ondernemersvoorondernemers.be zet cookies en vergelijkbare technieken in om de website goed te laten werken en om te analyseren hoe bezoekers de website gebruiken.