Rikolto en OVO zorgen voor eersteklas koffie in Congo

De koffie van Kawa Kabuya is de lekkerste die je in de DR Congo kan vinden, en dat is deels ook te danken aan Ondernemers voor Ondernemers. En natuurlijk ook aan Vredeseilanden/Rikolto die het koffieproject in Oost Congo in 2014 opstartten. 

Oost Congo is jarenlang een leverancier geweest van uitstekende arabica koffie, tot jaren na de onafhankelijkheid, met een absoluut hoogtepunt eind jaren 80. Maar met het verval van het Mobutu regime, plunderingen door rebellen en de toevloed van vluchtelingen uit Rwanda, en de ineenstorting van de koffieprijs op de wereldmarkt, kwamen de koffietelers onder druk te staan. De boeren bleven produceren, maar met de lage prijzen maakte het al niet meer uit of ze voor kwaliteit zorgden of niet. De reputatie van de Oost Congolese koffie zakte naar een dieptepunt. 


“Dat waren de omstandigheden die we aantroffen toen we in juli 2014 ons coöperatie project hebben opgestart”, zegt Ivan Godfroid, regionaal directeur Rikolto in DR Congo, “individuele boeren, die elk apart koffie teelden op hun lap grond en die dan thuis elk op hun manier klaarmaakten voor verkoop aan een opkoper, die dan weer doorverkocht aan een andere tussenpersoon enzovoort, tot die koffie uiteindelijk bij een uitvoerder belandde. De boeren zelf kregen nauwelijks geld voor hun koffie.” En op de wereldmarkt was er geen interesse meer voor de koffie uit Kivu. “Van die moeilijke situatie zijn we vertrokken om coöperaties te bouwen waar de boeren zelf de bessen centraal zouden aankopen en verwerken in kleine microstations,” zegt Godfroid. 

Aan de boeren werd gevraagd dat ze elk 50 dollar inbrachten, en dan zou Rikolto eenzelfde bedrag in tegenwaarde bijleggen. “Wij zorgden voor een gemotoriseerde ontpulper, voor schaduwnetten en het gaas voor de droogtafels, want dat kan je in Congo niet vinden”, zegt Godfroid. “Wij wilden hen bewijzen dat ze zelf in staat zijn hoogwaardige koffie te produceren door samen te investeren, met in het begin wat financiële hulp van buitenaf.” Maar het was meteen duidelijk dat geen enkele bank, ook geen ‘social lender’, zin had om in dit soort avontuur te stappen. Rikolto moest op zoek naar privépersonen, mensen of instanties die hen krediet wilden geven. 

Intussen had Rikolto de coöperatie Kawa Kabuya aangespoord om met hun verbeterde koffie mee te dingen in de internationale Taste of Harvest wedstrijd. “AFCA, de African Fine Coffees Association houdt jaarlijks een internationale wedstrijd. Hoewel de Office National du Cafe ook lid is, doen die weinig voor de promotie van Congolese koffie. En dus hebben we de coöperaties aangemoedigd om lid te worden en deel te nemen. Kawa Kabuya deed een eerste keer mee in 2015 en was meteen de winnaar voor Congo!” Het resultaat was dat hun koffieprijs steeg, maar ook de vraag! “We moesten dus dringend aan schaalvergroting doen, en daarvoor zijn we in 2016 gaan aankloppen bij Ondernemers voor Ondernemers,” vertelt Godfroid. “Die gaven aan Kawa Kabuya ondanks de grote risico’s een overbruggingskrediet van 50.000 euro en dat heeft hen geholpen om een noodzakelijke volgende stap te zetten. Kawa Kabuya breidde uit en won de wedstrijd ook in 2016 en 2017! En dankzij onder meer het overbruggingskrediet van Ondernemers voor Ondernemers, staan we nu sterk genoeg om te voldoen aan de voorwaarden van ontwikkelingsfondsen zoals Alterfin voor een meer structurele en lange termijn financiering!” 

Frieda Van Wijck 

Heeft u ook interesse om een B2B project te ondersteunen? Neem dan een kijkje in de projectportefeuille (http://www.ondernemersvoorondernemers.be/wp/nl/category/b2b/projectportefeuille/) . Je kan ook contact opnemen met Georges Claes (georges.claes@ondernemersvoorondernemers.be), of telefonisch op het nummer 016 32 10 72.